Nieuws23 dec '13 16:32Aangepast op 23 dec '13 17:34

ACP: pas de wet voor schietende agenten aan

Auteur: BNR Webredactie

Als een agent op iemand schiet, doet hij of zij dat als een ambtenaar die probeert om de veiligheid te beschermen. Daar moeten rechters en de wet rekening mee houden, vindt politievakbond ACP.

"De wet biedt nu geen andere optie dan vervolging voor doodslag. We willen graag dat dat wordt aangepast. Doodslag is een te zware term", zei een woordvoerster maandag.

Volgens de ACP is politiewerk mensenwerk. "In een splitsecond moet je op het scherpst van de snede keuzes maken met de informatie die je dan hebt. Een keuze kan heel ernstige gevolgen hebben'', aldus de woordvoerster. Zij laat in het midden hoe de wet precies moet worden aangepast. "Een optie is dat het als een verzachtende omstandigheid geldt wanneer iemand iets doet als agent.''

De vakbond gaat in januari het gesprek met de minister aan over een mogelijke aanpassing van de wet, zegt Wiep van der Pal, vice-voorzitter van de vakbond. Het is volgens hem nu nog te zwart/wit en dat doet vaak geen recht aan de situaties die in het veld ontstaan. "Op het moment dat je het in het strafrecht trekt, is het meteen goed of fout. Daar zou je eigenlijk meer maatwerk in willen. Want het is natuurlijk helemaal niet uitgesloten dat politiemensen af en toe ook fouten maken. Maar daar moet je het ook over kunnen hebben en daar moet je van kunnen leren. Op het moment dat er dit soort strafrechtdiscussies komen, helpt het daar helemaal niet bij."

Of het schieten van agenten in functie helemaal uit het strafrecht gehaald moet worden, gaat misschien wat ver, vindt ook Van der Pal. “Maar wij vinden wel dat we daar een discussie over moeten voeren. Want wij hebben begrepen dat in Duitsland dit soort discussies ook hebben gelopen. Daar probeert men er een oplossing voor te zoeken. Daar zouden we dan ook goed naar moeten kijken. Je moet eigenlijk recht doen aan alles mensen en dat willen we graag.”

Uitspraak Rishi
De vakbond en haar vicevoorzitter reageren op de uitspraak in de zaak van een agent die vorig jaar een 17-jarige jongen doodschoot op station Den Haag Hollands Spoor. De agent krijgt geen straf, omdat hij de tiener wilde aanhouden. Hij wordt daarom ontslagen van rechtsvervolging.

De ACP vindt het een goede zaak "dat de rechtbank zich heeft uitgesproken en een onafhankelijk oordeel heeft gegeven. Dit was een ingrijpende gebeurtenis die veel verdriet geeft en grote impact heeft op zowel de nabestaanden als de agenten. Dit laat diepe sporen na.''

De uitspraak ligt wat Van der Pal betreft in lijn met waar het OM eerder om vroeg. In die zin is het volgens hem niet verrassend. "Maar het blijft een hele trieste gebeurtenis voor de familie die hun zoon en familielid verloren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen