Nieuws3 feb '13 12:49Aangepast op 3 feb '13 14:08

Zware luchtaanvallen in noorden Mali

Auteur: Fleur de Bruijn

Het Franse leger heeft in de nacht van zaterdag op zondag omvangrijke luchtaanvallen uitgevoerd op logistieke faciliteiten en opleidingscentra van de islamistische rebellen ten noorden van de Malinese stad Kidal.

Dit liet een Franse legerwoordvoerder weten.

Aan de campagne deden zeker 30 gevechtsvliegtuigen mee. De luchthaven van Kidal in het noordoosten van Mali was een paar dagen geleden door de Franse troepen heroverd op de rebellen. Zaterdag vochten Malinese eenheden in de stad nog tegen islamistische opstandelingen.

Timboektoe
Frankrijk trekt sinds drie weken met de Malinese regeringstroepen ten strijde tegen de islamisten in het noorden van het land.

De Franse president François Hollande is zaterdag in de Malinese stad Timboektoe verwelkomd als een bevrijder en als een held. De bevolking van de woestijnstad begroetten hem met vlaggen en spandoeken met teksten als "Frankrijk bedankt". De Franse president kreeg als blijk van waardering een kameel aangeboden.

Direct ingrijpen
BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg zei zaterdag op BNR dat lovende woorden voor Hollande op zijn plaats zijn. "Toen de VN-veiligheidsraad een resolutie aannam die ingrijpen mogelijk maakte, twijfelde Frankrijk geen moment. Hollande wordt er wereldwijd om geprezen."

Volgens Hammelburg is de reden voor het daadkrachtige ingrijpen van Frankrijk in Mali het groot aantal Fransen woonachtig in het land en de omgeving. Maar Hollande heeft ook voor de andere inwoners van het Afrikaanse land.  


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen