Nieuws4 jun '13 10:19Aangepast op 4 jun '13 15:03

Hoog water houdt Europa in de greep

Auteur: BNR Webredactie

Het water in de grote rivieren Rijn, Waal en IJssel komt deze week nog iets hoger te staan dan eerder was voorzien. Volgens Rijkswaterstaat bereikt de Rijn bij Lobith donderdag een hoogste stand van 13,75 meter boven NAP. Lees ook hoe het in de rest van Europa gaat.

Maandag schatte de dienst de hoogste stand nog 20 centimeter lager in. Vanaf zaterdag gaat het rivierwater weer zakken. In het Zuid-Duitse stroomgebied van de Rijn bij Konstanz en Basel neemt de watertoevoer uit de Alpen al duidelijk af. Het duurt 3 tot 4 dagen voor het Rijnwater uit Zuid-Duitsland Nederland bereikt.

Rijkswaterstaat en de waterschappen verwachten geen problemen door de hoge waterstand. In de winter zijn dergelijke overstromingen van de uiterwaarden normaal. Het is wel bijzonder dat het in de zomermaanden gebeurt. Pas als de waterstand boven de 15,00 meter boven NAP bij Lobtih dreigt te komen, gaan de waterbeheerders de dijken extra inspecteren.

Noodtoestand in Hongarije
De Hongaarse premier Viktor Orban heeft dinsdag in delen van het land de noodtoestand uitgeroepen. Door de hoge waterstand dreigt de rivier de Donau te overstromen.

De Hongaarse autoriteiten kunnen dankzij de noodtoestand zo'n 8000 militairen en vele duizenden hulpverleners en experts mobiliseren, aldus Orban. De waterstand bereikt naar verwachting woensdag het hoogtepunt in Hongarije. In het weekeinde bereikt de piek de hoofdstad Boedapest.

De noodtoestand geldt onder meer voor Györ en Komarom en de aan de Donau gelegen stadsdelen van Boedapest, meldde het persbureau MIT.

De waterstand in de rivier de Moldau in de Tsjechische hoofdstad Praag heeft dinsdagochtend het hoogste punt bereikt. Om 6 uur 's ochtends stroomde 3210 kubieke meter per seconde door de rivier, terwijl dat normaal 150 kubieke meter is. De situatie is beschreven als zeer ernstig.

Naast het hoge waterpeil in de rivier vormt het stijgende grondwater inmiddels ook een bedreiging voor gebouwen in het historische stadscentrum. Het dodental als gevolg van de wateroverlast is sinds zondag opgelopen naar zeven.

Drie rivieren bedreigen Passau
De driestromenstad wordt de Duitse plaats Passau wel genoemd, maar juist nu bedreigt dat herkenbare feit de stad. De waterstand van de rivieren de Donau, de Inn en de Ilz is extreem hoog. Maandag bereikten de rivieren een record. Sinds 1501 stond het water niet zo hoog.  Het water bereikte toen een hoogte van ruim dertien meter. Nu bereikte het water op 12,80 meter zijn voorlopige hoogtepunt.

De Donau, de Inn en de Ilz vloeien in de stad op de grens met Oostenrijk samen. De oude binnenstad en een groot deel van het centrum zijn al overstroomd. Omdat het drinkwater is verontreinigd, zijn de waterleidingen afgesloten. Ook het elektriciteits- en telefoonnet zijn afgesloten. Er wonen ongeveer 50.000 mensen in Passau.

De Ilz is van de drie rivieren de kleinste, het zijn vooral de Donau en de Inn die voor problemen zorgen. Het peil van de Inn daalde in de nacht van maandag op dinsdag langzaam, maar van verder stroomopwaarts op de Donau komt opnieuw veel water aan.

Merkel: 100 miljoen voor slachtoffers
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft 100 miljoen euro aan hulp toegezegd voor de mensen die zijn getroffen door overstromingen. Het geld is bedoeld voor alle getroffen regio's in Duitsland.

Merkel bezoekt dinsdag de overstromingsgebieden. Ze ging als eerste naar Passau. Na een helikoptervlucht boven Beieren om vanuit de lucht een beeld te krijgen, liet Merkel weten verrast te zijn door de ernst van de situatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen