Nieuws12 jan '13 13:44Aangepast op 12 jan '13 20:10

Omtzigt: Jansen Steur alsnog voor tuchtrechter

Auteur: Thijs Baas

Artsen zich laten uitschrijven uit het register, is om verschillende redenen niet goed voor de patiëntveiligheid. Dat zegt hoogleraar Jan Klein op BNR. De inspectie liet artsen op deze manier een tuchtklacht ontlopen.

Neuroloog Ernst Jansen Steur moet alsnog voor de tuchtrechter worden gesleept. Dat zei CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zaterdag in het VPRO-radioprogramma Argos.

Tuchtklacht
Omtzigt wil van minister Edith Schippers van Volksgezondheid weten hoeveel overeenkomsten de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft gesloten waarbij artsen een tuchtklacht wisten te ontlopen door zich uit te schrijven uit het register. Omtzigt wil ook duidelijkheid over de inhoud van die deals en of er toezicht was op de gemaakte afspraken.

Jan Klein, hoogleraar Veiligheid in de Zorg aan de Erasmus Universiteit: "De inspectie ging uit van het principe dat als je een arts uit laat schrijven uit het BIG-register, deze dan niet meer zal praktiseren."

Deze gang van zaken heeft volgens Klein twee nadelige gevolgen gehad: artsen konden elders nog wel degelijk aan de slag gaan en binnen zorginstellingen kwam niet aan het licht hoe het mogelijk was dat artsen lange tijd in de fout konden gaan.

Samenwerking
"De inspectie en ook de artsen gaan er nog te vaak vanuit dat patiëntveiligheid wordt bepaald door het individu: de medisch specialist, de arts. Maar die veiligheid wordt met name bepaald door samenwerking, het feit dat anderen die specialist ook scherp moeten houden." Dit gebeurt volgens Klein onvoldoende.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen