Brussel verwacht nog dit halfjaar een akkoord over een zwarte lijst voor artsen in de Europese Unie. De Europese Commissie hamert al een tijd op een dergelijk overzicht van geschorste dokters. In de EU-lidstaten en in het Europees Parlement zou er grote steun zijn voor het voorgestelde waarschuwingssysteem, waarbij landen elkaar moeten informeren over het intrekken van een doktersvergunning. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) ziet het waarschuwingssysteem tussen instanties van EU-landen als een eerste stap. Ze is blij dat Brussel het tempo versnelt, aldus haar woordvoerder.
Meer maatregelen
Volgens Pieter Omtzigt, Tweede Kamer-lid voor het CDA, is een dergelijk mechanisme echter niet voldoende. De omstreden Nederlandse arts Ernst Jansen Steur, die in een Duits ziekenhuis aan de slag kon, is daarvan het levende bewijs, zegt hij. "Die zwarte lijst moet er zeker komen en minister Schippers moet die ook gewoon doorzetten. Maar er zijn meer maatregelen nodig."
Jansen Steur schreef zich uit bij het Nederlandse BIG-register, waarmee hij zijn medische bevoegdheden opgaf. Maar zowel voor de rechter als de tuchtrechter is Jansen Steur niet veroordeeld voor zijn omstreden behandelmethoden. "Daardoor kan kan hij niet op een zwarte lijst gezet worden", spreekt Omtzigt zijn ongenoegen uit. "Officieel heeft hij nooit iets verkeerd gedaan. Dat is een grote fout van de Inspectie voor de Gezondheidszorg geweest. Ze lijken een soort akkoordje te hebben gesloten, waarbij Jansen Steur zichzelf heeft uitgeschreven uit het register, zodat er geen tuchtzaak tegen hem werd gestart."
Fout parkeren
Erg kwalijk, want de zaak kent meer dan honderd gedupeerden, zegt Omtzigt. "Je moet je voorstellen dat de politie het op een akkoordje gooit met een zware crimineel, maar wel boetes blijft uitdelen voor fout parkeren."
Omtzigt vindt dat de naam van Jansen Steur, ondanks dat hij zichzelf heeft uitgeschreven, officieel doorgehaald moet worden. "Hij heeft fouten begaan toen hij nog in het register stond. Als hij nu ook een formele straf krijgt in het BIG-register, kan ook het buitenland dat inzien." Als doorstrepen niet mogelijk blijkt te zijn, raadt Omtzigt minister Schippers aan de wet zo aan te passen dat het wel mogelijk wordt. "Dan kunnen dit soort gevallen in de toekomst voorkomen worden."