Programma25 okt '12 18:16

Vergrijzing geeft bouwproductie enorme boost

Auteur: Fleur de Bruijn

Het bouwen voor de zorg gaat een enorme vlucht nemen. Miljoenen vierkante meters extra zijn nodig tot 2030. In euro’s is sprake van een verdubbeling.

Dit schrijft Binnenlands Bestuur (BB) donderdag. BB baseert zich op onderzoek in opdracht van Bouwend Nederland waaruit blijkt dat de vergrijzing en verouderde ziekenhuizen grote kansen bieden voor de bouw.

Het onderzoek naar de toekomst van de zorgbouwmarkt is verricht door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in opdracht van Bouwend Nederland.

Bouwproductie
Uit het rapport in handen van BB blijkt dat, naar verwachting, de bouwproductie voor de zorg tot 2016 op een hoog niveau van circa 1,8 miljard euro per jaar blijft. BB: ‘Daarna zal onder invloed van de kwaliteitstoename, de verdere vergrijzing en de veroudering van het bestaande vastgoed de bouwproductie sterk toenemen. In 2030 ligt de totale bouwproductie voor de zorg volgens het EIB naar verwachting op circa 3,7 miljard euro per jaar.’

“Per jaar komt er 1,3 miljoen vierkante meter per jaar aan zorginstellingen bij”, aldus Hans Bekkers van Binnenlands Bestuur tegen BNR. Dat is een duidelijke toename ten opzichte van het historische gemiddelde van 800.000 vierkante meter per jaar.

Vervangingsvraag
Een bepalende factor voor de toekomstige vraag naar zorgvastgoed is naast de demografische groei dus  de vervangingsvraag: “Veel zorginstellingen zijn in de jaren ’70 gebouwd. Met een gemiddelde levensduur van 60 jaar, zijn deze instellingen dus in 2030 aan vervanging toe”, aldus Bekkers. Door de veroudering van zorggebouwen zal de vervangingsbehoefte tegen 2030 naar schatting verdrievoudigd zijn.

Rijkdom en innovatie
Twee andere bepalende factoren zijn rijkdom en innovatie. Uit het EIB-onderzoek blijkt dat ouderen meer willen besteden aan zorg en wonen. “Ouderen worden rijker en  ze willen meer keuzevrijheid en daar moet de bouw in faciliteren. Dus geen traditionele bejaardentehuizen, maar luxe oplossingen aan huis” aldus Bekkers.

Vastgoed voor zorg
Volgens Binnenlands Bestuur was er in Nederland in 2010 ongeveer 52 miljoen vierkante meter vastgoed in gebruik door een zorginstelling. In 1990 was dit nog ruim 35 miljoen vierkante meter. Jaarlijks breidt het vastgoedgebruik door de zorg zich uit met gemiddeld 800.000 vierkante meter. Het EIB schat dat op basis van de bovengenoemde belangrijke factoren het zorgvastgoed toeneemt tot 58,6 miljoen vierkante meter in 2016 en 78,5 miljoen vierkante meter in 2030.

Gerelateerde artikelen