Nieuws20 mei '13 23:34

Doden en gewonden na meerdere tornado's in VS

Auteur: Anne-Greet Haars

Zeker twee personen zijn om het leven gekomen sinds tornado's vanaf zondag door het midden van de Verenigde Staten trekken. Minstens 21 mensen zijn gewond geraakt, berichtten verschillende Amerikaanse media maandag.

Vooral Oklahoma, Kansas en Iowa werden door het noodweer getroffen. De stormen trokken de daken van huizen, velden elektriciteitspalen en gooiden bomen rond "als luciferhoutjes''.

Noodtoestand
Het noodweer liet weinig heel van een woonwagenpark in het midden van Oklahoma. Daar kwamen twee mannen van 79 en 76 jaar om het leven en raakten verschillende mensen gewond. Ook worden twee personen uit het kamp vermist. De gouverneur van Oklahoma heeft in grote delen van zijn staat de noodtoestand uitgeroepen.

"Op sommige plaatsen staat er niets meer overeind, maar op andere plekken liggen de woonwagens en allerlei puin op elkaar gestapeld'', zei sheriff Mike Booth van Pottawatomie County in Oklahoma.

In Kansas moest de uitzending van de plaatselijke weerman worden afgebroken toen een tornado de studio van het televisiestation KSN naderde. Ook zijn er meldingen van tornado's in de buurt van het vliegveld in Wichita.

Texas tot Minnesota
De tornado's die gepaard gaan met harde wind en hagelstenen ter grootte van tennisballen, trekken langzaam richting het noordoosten over een gebied vanaf de zuidelijke staat Texas tot Minnesota. De getroffen gebieden, waar in totaal zo'n 55 miljoen mensen wonen, zullen ook de komende dagen nog met extreme weersomstandigheden te maken hebben, voorspellen de meteorologen van het National Oceanic and Atmospheric Administration's Storm Prediction Center.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen