'Debat spaarheffing pas ná overleg eurogroep'
Cyprus en de zogeheten trojka hebben flinke vooruitgang geboekt in het overleg over de redding van het land. Dat zegt minister Michael Sarris van Financiën. Volgens hem kunnen de gesprekken mogelijk zaterdagavond tot een einde komen.
Sarris zei verder dat Cyprus een heffing overweegt van 25 procent op tegoeden hoger dan 100.000 euro van spaarders bij de Bank van Cyprus, de grootste bank van het eiland. De heffing op spaartegoeden is een van de belangrijkste punten in het overleg.
De trojka waarmee Cyprus overlegt, bestaat uit de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.
De ministers van Financiën van de eurozone, de 'eurogroep', vergaderen zondag vanaf 17.00 uur samen met IMF-chef Christine Lagarde over de situatie in Cyprus. Het parlement van Cyprus komt pas daarna bijeen om over de voorstellen te debatteren. Eerder werd nog gemeld dat er zaterdag al over de spaarheffing zou worden gestemd.
Spaarheffing
Een heffing op spaartegoeden van Cypriotische banken ligt dus weer terug op tafel; dit keer gaat het alleen om tegoeden van meer dan 100.000 euro. Eerder deze week was een heffing op spaargeld nog onbespreekbaar voor het parlement. Toen was er nog sprake van dat alle spaarders zouden worden belast. Toen het Cyprus niet lukte om op andere manieren aan geld te komen, kwam de heffing weer op tafel, maar dit keer dus mét de instandhouding van het depositogarantiestelsel.
Ivo Arnold, hoogleraar Monetaire Economie aan de Universiteit Nyenrode: "Eindelijk gaan we nu in de eurozone werk maken van het herstructureren van banken en het dáár leggen van de verliezen waar ze horen. Dat is het goede nieuws; het slechte nieuws is natuurlijk dat het allemaal heel klunzig is gegaan."
Deadline
Cyprus moet de andere eurolanden er nog dit weekeinde van overtuigen dat het zelf bijna 6 miljard euro kan bijdragen aan de financiële reddingsoperatie. Lukt dit niet, dan draait de Europese Centrale Bank de geldkraan voor de wankelende Cypriotische banken dicht en dreigt een faillissement.
Vrijdag stemden Cypriotische parlementsleden in met de invoering van kapitaalbeperkingen om te voorkomen dat een bankrun ontstaat als de Cypriotische banken hun deuren weer openen. Door de wet mag de Cypriotische overheid maatregelen nemen om de kapitaalstromen aan banden te leggen. Ook werd ingestemd met de oprichting van een speciaal 'solidariteitsfonds' dat een basis moet worden voor de uitgifte van noodleningen.