Nieuws12 dec '12 05:52Aangepast op 12 dec '12 11:14

Obama erkent Syrische Nationale Coalitie

Auteur: Thijs Baas

Obama heeft de Syrische Nationale Coalitie erkend als legitieme vertegenwoordiging van het Syrische volk. Rusland heeft harde kritiek geuit op deze erkenning.

De erkenning van de Amerikaanse president Obama vannacht in een interview met ABC News kwam een dag nadat de EU hetzelfde had gedaan. Voor Rusland komt de stap als een verrassing.

Overwinning opstandelingen
Volgens Rusland rekent de VS kennelijk op een militaire overwinning door de opstandelingen tegen het Syrische bewind. Dit schrijft NRC Handelsblad woensdag. De Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken zei dat de VS zich niet aan internationale afspraken houdt.

NRC citeert hem: “Dit besluit is in strijd met de gemaakte afspraken in Genève, waarin wordt voorgesteld een dialoog te beginnen tussen regeringsvertegenwoordigers en afgevaardigden van de oppositie.”

Grote stap
Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog maakten de Verenigde Staten nog niet zo'n grote stap richting de Syrische oppositie.

De coalitie werd eerder deze maand opgericht in de Qatarse hoofdstad Doha met als doel de vele troepen die tegen het bewind van president Bashar al-Assad strijden te verenigen. Ook Nederland erkende maandag de Syrische oppositie, nadat een aantal staten aan de Perzische Golf en Spanje, Groot-Brittannië en Frankrijk dat al eerder deden.

Kritiek op VS
"Er is steeds meer kritiek dat de Verenigde Staten achter de feiten aanlopen", analyseerde correspondent Reinout van Wagtendonk eerder deze woensdag. "Stel dat er andere krachten aan de macht komen, dan is het heel goed mogelijk dat anti-Amerikaanse sentimenten de overhand krijgen. En dat probeert Obama nu te bestrijden."

Amerika heeft al lang afstand genomen van Assad. Obama noemt de Coalitie de vertegenwoordiger van de oppositie in het land. Waar je ook op moet letten is dat Obama zich nog heel duidelijk nog niet heeft gecommiteerd aan militaire steun aan de oppositie. Het is een halve stap vooruit en de Coalitie kan er moed uit putten."

Band met al-Qaeda
Obama blijft zich zorgen maken over het al-Nusra-front, terroristen die een band hebben met het al-Qaeda-netwerk en die ook strijden tegen het regime van al-Assad. "Daarom moeten de VS nog altijd op eieren lopen. Er zijn geluiden dat de meer radicaal-islamitische krachten in het gevecht meer de overhand krijgen binnen de Syrische oppositie", zegt Van Wagtendonk.

"En dan heb je nog steeds een probleem in Syrië, want dan bestaat nog steeds dat vacuüm in Syrië, als Assad weggaat", zegt Van Wagtendonk. "Het Westen en de VS weten niet weten wie daar in duikt: hele harde elementen of, zoals de VS nu hoopt, die nationale coalitie waar ze wel zaken mee kunnen doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen