Nieuws8 mrt '13 13:11

'Situatie rondom Noord-Korea extreem zorgelijk'

Auteur: Remco Tomesen

Nu Noord-Korea de wapenstilstand met Zuid-Korea heeft verbroken, en alle contacten tussen de twee Korea's zijn afgesneden, is volgens hoogleraar Koreastudies Remco Breuker 'de kans dat het fout gaat heel erg toegenomen'.

"Ik houd Noord-Korea al een hele tijd in de gaten, maar dit is de eerste keer dat ik zulke woorden gebruik", zegt de aan de universiteit van Leiden verbonden hoogleraar Breuker tegen BNR. De situatie is volgens hem nu anders, omdat de retoriek van Noord-Korea volgt na maandenlange interne mobilisiatieoefeningen. "Men is het volk - de jeugd, het leger -meer dan normaal aan het voorbereiden op een oorlogssituatie. Dat was normaal niet het geval."

Noord-Korea heeft gezegd dat het met 'verpletterende slagen' zal reageren als vijanden zijn territorium binnendringen. Ook liet het regime weten dat het alle verklaringen over nucleaire ontwapening uit het verleden intrekt.

Extreem
Wat ook speelt, zegt Breuker, is dat Noord-Korea zich nu ook daadwerkelijk bedreigd voelt. "Ze hebben gisteren gedreigd met een pre-emptive strike. Maar wat minder het nieuws heeft gehaald, is dat Zuid-Korea vorige maand een zelfde dreiging heeft geuit. De dreigingen gaan over en weer, en dat maakt de situatie naar mijn mening extreem zorgelijk."

"Ik wil niet zeggen dát het fout gaat, maar de kans dat het fout gaat, is met dit alles wel heel erg toegenomen", meent Breuker.

Bluf
Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg deelt de vrees van Breuker niet. HIj denkt dat het voornamelijk bluf is. "Als een gek - en dat vind ik Kim Jong-un - dreigt, dan moet je het altijd serieus nemen. Maar ik denk niet dat we met een pan boven ons hoofd onder het bureau moeten gaan zitten, omdat er nu een wereldoorlog gaat uitbreken. Een atoomaanvaal, waar hij eerder mee heeft gedreigd, dat is zelfvernietiging en dat weet hij. Ook betwijfel ik of hij het technisch zou kunnen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen