Nieuws8 mrt '13 10:48Aangepast op 8 mrt '13 17:42

'Openbaar gemaakte documenten Haren niet compleet'

Auteur: Anne-Greet Haars

De Project X-documenten die door de gemeente Haren naar buiten zijn gebracht, blijken niet compleet te zijn. Dat zegt ICT-journalist Brenno de Winter.

De documenten kwamen naar buiten nadat vijf verschillende partijen, waaronder EenVandaag, GeenStijl, Dagblad van het Noorden en twee burgers, daarvoor een WOB-verzoek hadden gedaan. WOB-adviseur Brenno de Winter dreigden met een kort geding over die documenten.

Commissie Cohen
Uit deze documenten heeft de commissie Cohen, die onderzoek deed naar de rellen, informatie gehaald. De commissie maakt later vandaag het complete onderzoek bekend, maar gisteren lekten de eerste conclusies al uit. Daaruit bleek dat de politie in Groningen en de burgemeester van Haren fouten hebben gemaakt bij de rellen rondom het Project X-feest van vorig jaar.

Spoedberaad
"Gisteren is het college van B&W in een spoedberaad bijeengekomen en is er besloten dat alles op hun website zou worden gezet. Dat is niet gebeurd, maar de documenten zijn naar EenVandaag gestuurd en op die manier bij GeenStijl beland", legt Brenno de Winter uit. Inmiddels zijn de naar buiten gebracht documenten wel online gezet.

"Maar het lijkt het er sterk op dat deze documenten een collage zijn van een aantal stukken, maar niet alle evaluaties zitten erbij terwijl dit wel beloofd was. Ook heeft er een kleiner project-Maya gespeeld: een grap van GeenStijl. Men zegt dat de politie, justitie en burgemeester daarover bijeen zijn gekomen, maar daar is geen enkel document over naar buiten gebracht."

Ambtenaren
De grote vraag is wie deze openbaring dan tegenhoudt. "De wethouder heeft me gisteren verzekerd dat er geen taboes meer zouden zijn. Het zit of in de ambtenarij of in andere krachten daarbuiten. Ik maak me ernstig zorgen over de verhouding tussen de ambtenaren en gemeente", zegt De Winter. "Een tweede kracht die zou kunnen spelen, zou de politie kunnen zijn. Dat is natuurlijk een zelfstandig bestuursorgaan die misschien hard op de rem trappen."

De Winter wil eerst over deze zaken duidelijkheid krijgen. Daarna beslist hij pas of er dit weekend nog een kort geding wordt aangespannen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen