Nieuws1 jan '12 20:06Aangepast op 2 jan '12 13:07

Nederland kan fluiten naar Griekse duiten

Auteur: BNR Webredactie

De kans is levensgroot dat de eurolanden een deel van hun leningen aan Griekenland niet terugkrijgen. Dat zegt oud-DNB-president Nout Wellink maandag in het Financieele Dagblad.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft steeds gezegd dat Nederland zijn geld terugkrijgt, en misschien zelfs wel met winst. Maar volgens de oud-topman van DNB is dat niet realistisch: "De bijdrage van banken aan de redding van Griekenland is niet genoeg. Een groot deel van de Griekse staatsschuld is door overheden gefinancierd en die kunnen niet buiten schot blijven."

Nederlands aandeel
Griekenland heeft twee leningen gekregen van in totaal 239 miljard euro. De exacte verdeling tussen de eurolanden en IMF staat nog niet vast. Het Nederlandse aandeel bedraagt vooralsnog 4,7 miljard euro.

"Inmiddels is de balans tussen publieke (de overheden en de ECB) en private sector zodanig veranderd, dat als er echt afgeschreven gaat worden, het bijna ondenkbaar is dat de overheid daaraan kan ontsnappen," zegt Wellink.

Realistischer
Volgens Edin Mujagic, monetair econoom van de Universiteit van Tilburg, is Nout Wellink hiermee realistischer dan de minister van Financiën. "Griekenland is niet in staat die schulden helemaal af te betalen. Als het land door met noodleningen meer vertrouwen zou geven dat het economische groei kon aanjagen zou het anders zijn. Maar dat is niet het geval. Dus is het heel naïef te denken dat je honderd procent terugkrijgt."

Dat De Jager vertrouwen blijft uitspreken in Griekenland is voglens hem heel logisch. Want "je hebt geen idee wat er gebeurt als je zegt 'wij schrijven dat land af'."

Afschrijven
Mujagic denkt ook dat Nederland fors zal moeten afschrijven: "Je moet ernstig rekening mee houden dat je maar en deel terugkrijgt, de helft lijkt me realistischer." De Griekse regering onderhandelt al twee maanden met de banken over een afschrijving van vijftig procent van de leningen aan de private sector. Maar volgens Wellink is het "zeer de vraag" is of zelfs deze afschrijving voldoende is.

"De helft van de bancaire schuld zit bij Griekse banken en als je die afschrijft, moet dat gat weer gevuld worden met publieke leningen. Er zijn ook 'sweeteners' gegeven om de private sector te verleiden aan de herstructurering deel te nemen. Op die manier levert de bijdrage van de private sector netto bijna niks op."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen