Nieuws5 jul '13 13:53Aangepast op 5 jul '13 16:34

Egyptisch leger roept noodtoestand uit na aanslagen Jihadisten

Auteur: BNR Webredactie

Ten minste drie mensen zijn vrijdag gedood bij demonstraties in de Egyptisch hoofdstad Caïro. Veiligheidstroepen openden het vuur op Mursi-aanhangers nabij de verblijfplaats van de woensdag afgezette president.

Twee dagen na de volkscoup waarbij president Mursi werd afgezet, is het nog onrustig in Egypte. In de hoofdstad worden feestvierders en demonstranten gescheiden door het leger. Elders in Egypte laten jihadisten op gewelddadige wijze hun onvrede blijken.

Machtsovername
Volgens nieuwszender al-Jazeera staan er vrijdag aan het begin van de middag al duizenden mensen op straat in Nasr-City, een wijk in het oosten van Caïro. Een deel van de mensen roept leuzen tegen de machtsovername van het leger. Het Egyptische leger heeft donderdag aangegeven de demonstraties te dulden. In een verklaring op Facebook liet de legerleiding weten het recht op protest te respecteren, zolang de demonstraties de nationale veiligheid niet in gevaar brengen.

Barricades
Buiten de Rabaa al-Adaweya moskee in Nasr City heeft het leger barricades opgeworpen en gepantserde voertuigen klaargezet. Vliegtuigen van het leger komen over, met rood-wit-zwarte rook achter zich aan, de kleuren van de Egyptische vlag. Dat krachtsvertoon heeft het leger de afgelopen dagen al vaker laten zien.

Noodtoestand
Eerder kwamen berichten naar buiten dat het Egyptische leger de noodtoestand uitgeroepen zou hebben in Zuid-Sinaï en in Suez. Een woordvoerder van het leger ontkende dit later. Volgens de woordvoerder is het leger wel extra alert in de regio.

“Er is van alles in Sinaï aan de hand momenteel. Er zijn vijf aanslagen geweest op militaire posten en politieposten, onder andere op een post op het vliegveld van El Arish waarbij een soldaat om het leven kwam”, meldt Egypte-correspondent Rena Netjes.

Netjes vertelt dat in Sinaï circa 5000 jihadisten verblijven en dat die worden geholpen door militanten vanuit Gaza. Dit is de reden voor het Egyptische leger om de grens met Gaza te sluiten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen