Nieuws21 feb '13 15:18Aangepast op 21 feb '13 20:32

Gedrag Moszkowicz abject en infaam of blijft hij advocaat?

Auteur: Pieter van den Akker

Is het gedrag van Bram Moszkowicz abject en infaam of mag hij gewoon advocaat blijven? De bekendste advocaat van het land vecht voor zijn laatste kans.

Moszkowicz is door de Raad van Discipline uit z’n vak gezet, maar vecht die levenslange straf nu aan. Het is erop of eronder, want tegen de uitspraak gaat hij vandaag in beroep.

Mea culpa
Verslaggever Jeroen Stans, aanwezig in het Gerechtshof in Den Bosch, ziet dat Moszkowicz diep door het stof gaat. De advocaat oogt opvallend zenuwachtig, stelt hij vast. "Hij zit maar te pulken aan z'n jas en stropdas. Hij wilde ook dat de zaak helemaal achter gesloten deuren zou plaatsvinden om de privacy van zijn cliënten te beschermen. Dat verzoek is afgewezen, maar er is wel een deel achter gesloten deuren gedaan. Het ging toen om een betaling en daar moest iets meer bekend over worden. Dat gebeurde met instemming van alle partijen achter gesloten deuren."

Moszkowicz wilde daar met het oog op de privacy alleen in algemene zin iets over kwijt, zegt onze verslaggever. "Dat werd een waar mea culpa."

Tekortgeschoten
"In de zaken die u vandaag gaat behandelen", sprak Moszkowicz tegen de rechter, "valt mij een aantal dingen te verwijten. Ik som ze u op. 1: ik ben tekortgeschoten in het opzetten en onderhouden van een deugdelijke administratie. 2: afspraken met cliënten werden wel gemaakt, maar onvoldoende vastgelegd door mij. 3: de oorzaak daarvan is er met name in te vinden - en dat klinkt misschien wat gek - een wat ouderwetse man ben."

Jeroen Stans daarover: "Zo ging hij nog even door. Hij zegt 'ik heb geen smartphone, ik heb geen computer geen eigen e-mailadres en daardoor is mijn administratie in de soep gelopen'. Hij betreurt hoe het allemaal is gelopen en gaat uiteindelijk diep door het stof."

'Leven gebeterd'
Het gedrag van een man in het nauw? Stans: "Ik vind hem ook echt nederig. Hij zegt dat de Raad van Discipline, die hem heeft gestraft, gelijk heeft. Maar, zegt hij, 'ik heb mijn leven gebeterd'."

Wat de bekende strafpleiter zwaar wordt aangerekend, zijn de contante betalingen. "Boven de 15 duizend euro moet hij daar melding van maken bij de deken van de Orde van Advocaten. Dat heeft hij niet gedaan. Hij heeft er niet over gesproken en dat wordt hem zwaar aangerekend."

Volgens de deken wordt nog steeds veel contant betaald op het kantoor van Moszkowicz. "In 2009 werd ongeveer 40 procent van de omzet van het kantoor contant omgeboekt. In 2010 ongeveer 33 procent en in 2011 ongeveer 25 procent. Het patroon blijft een verontrustend patroon."

Forse omzetdaling
De advocaat zegt dat hij zich voortaan netjes aan de regels gaat houden, weet onze verslaggever. "Hij zal braaf overleg gaan voeren met de deken als er grote contante betalingen worden gedaan. En hij zegt dat als cliënten alleen cash kunnen en willen betalen, niet meer worden aangenomen." Moszkowicz zelf: "Mensen die niet kunnen betalen op de manier zoals de Raad dat voor zich ziet, stuur ik weg. Ik moet u zeggen: dat vind ik niet prettig. Dat heeft geleid tot een omzetdaling die niet van geringe aard is. Maar het behouden van mijn beroep vind ik belangrijker dan het andere aspect."

'Enige manier om iets te redden'
Of het mea culpa van Moszkowicz genoeg is? Journalist Harry Lensink van Vrij Nederland, die met collega Marian Husken Het geheim van Bram Moszkowicz schreef, antwoordt op BNR: "Dat weet ik niet, maar het was absoluut noodzakelijk. Het was de enige manier om nog iets te redden van wat hem boven het hoofd hangt. Hij zal ongetwijfeld een straf krijgen. Hij heeft vandaag eigenlijk ook gevraagd om een straf, maar om een veel lichtere straf."

Daarvoor moest hij op de knieën, zegt Lensink, 'maar het is een beetje laat'. "De afgelopen maanden heeft hij meerdere keren gezegd dat hem niks te verwijten valt en dat er een complot tegen hem gesmeed is. En nu zagen we iemand die zich volledig bewust is van allerlei zaken die hij verkeerd heeft gedaan."

Onbegrijpelijk laat
Waneer Lensink denkt dat het besef is gekomen bij Moszkowicz dat hij de zaken moest omgooien? "Ik neem aan dat de mensen in zijn omgeving die hem bijstaan, hebben gezegd 'luister Bram, je kan niet zo lang met je kop in de wind blijven staan. Je moet nu door je knieën'. Dat besef is gewoon heel laat gekomen. Dat vind ik eigenlijk onbegrijpelijk, want wat er nu in de rechtszaak is aangebracht, lag er een half jaar geleden ook. Dus toen had hij ook die realiteit kunnen tonen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen