Nieuws21 feb '13 11:34

'Moszkowicz heeft geen voorkeur voor cash'

Auteur: Pieter van den Akker

Advocaat Bram Moszkowicz hoort op 22 april of ook de hoogste tuchtrechter hem uit zijn vak zet. Op die dag doet het Hof van Discipline in Den Bosch uitspraak over de handel en wandel van de bekende strafpleiter.

De Raad van Discipline, de lagere tuchtrechter voor advocaten, schrapte Moszkowicz op 30 oktober van het tableau, zoals dat heet als een advocaat zijn vak niet meer mag uitoefenen. Moszkowicz ging in hoger beroep bij het hof. Hij ligt onder onder vuur, mede omdat hij grote bedragen contant aannam van cliënten en dat is tegen de regels van de Orde van Advocaten.

Cash betalingen
Advocaat Bram Moszkowicz had geen voorkeur voor contante betalingen door zijn cliënten, zei zijn advocaat donderdag in de rechtszaal. Moszkowicz vroeg zijn klanten juist zijn honorarium over te maken op zijn bankrekening, want dit gaf minder administratieve rompslomp.

Maar veel van hen konden dat niet. Het kantoor van Moszkowicz verdedigt van oudsher het type verdachte dat cash geld int en spendeert, zo betoogde advocaat Gabriël Meijers donderdag voor het Hof van Discipline. Daar vecht Moszkowicz in hoger beroep een eerdere beslissing van de lagere tuchtrechter, de Raad van Discipline, aan.

'Belangen verwaarloosd'
De raad bepaalde in oktober dat Moszkowicz niet langer advocaat mag zijn, omdat hij belangen van cliënten ernstig heeft verwaarloosd en zich stelselmatig niet aan de gedragsregels voor advocaten heeft gehouden. Moszkowicz bleef vorig jaar bij de raad weg; donderdag verscheen hij wel bij het hof. Meijers voert echter het woord. De belangstelling van pers en publiek voor de zaak is groot.

De maatregel van de raad volgde op een reeks klachten van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, Germ Kemper, en vijf klachten van oud-cliënten van Moszkowicz. Kemper had een tijdelijke schorsing gevraagd, maar de raad vond dat niet ver genoeg gaan, ook al omdat Moszkowicz eerder werd bestraft in tuchtzaken.

Jaarrekeningen niet op orde
De klachten van Kemper gingen onder meer ook over het niet halen van verplichte opleidingspunten en het niet op orde hebben van jaarrekeningen. Op die punten heeft Moszkowicz erkend dat hij fout zat; die kwesties stelt hij in het hoger beroep niet meer aan de orde. Het gaat in Den Bosch om de hoofdzaak: het stelselmatig aannemen van contante betalingen, zonder daarover overleg te voeren met de deken. Dat overleg is verplicht als de bedragen hoger zijn dan 15.000 euro.

Moszkowicz heeft bezwaar tegen dergelijk overleg, omdat het hem dwingt zijn beroepsgeheim te schenden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen