Nieuws29 aug '12 08:15Aangepast op 29 aug '12 10:08

Geen bekeuringen meer op de mat

Auteur: Pieter van den Akker

Geen bekeuringen meer op de mat. Agenten sturen voortaan de gegevens van overtreders direct digitaal door naar het Centraal Justitieel Incassobureau. Dat stuurt dan een acceptgiro.

Volgens minister Opstelten van Justitie zijn de agenten door de nieuwe maatregel duizenden uren minder kwijt aan administratief werk: "De diender op straat krijgt meer ruimte om gewoon het echte politiewerk te doen, wat ze ook willen en waar ze voor zijn", zo zegt de minister bij BNR Humerto Tan. Ze kunnen die tijd dan gebruiken voor het bestrijden van criminaliteit en overlast.

Geeltje
Nu zijn agenten nog verplicht om op straat een papieren bekeuring uit te schrijven en de prent, het zogeheten geeltje, aan de overtreder te geven. Dat gebeurt ongeveer 900.000 keer per jaar. "Vervolgens moet de politieman of -vrouw naar het bureau en moet hij weer allemaal administratieve handelingen doen. Dat wordt allemaal afgeschaft. Eén druk op de handcomputer en dan zijn we klaar", zo legt Opstelten uit op BNR.

Wetsaanpassing
Om de nieuwe manier van bekeuren in te voeren is het nodig de wet aan te passen: "Want er staat in de wet dat er een papieren bekeuring moet zijn, dus het geeltje staat in de wet. Dat moet er uit gehaald worden, dus de kamer moet er mee instemmen." Opstelten, die vandaag een brief over zijn plannen aan de Tweede Kamer stuurde, hoopt dat de maatregel op 1 januari 2014 kan ingaan.

De minister zegt op licht-ironische toon tegen BNR's Humberto Tan dat hij weinig weerstand verwacht in de Kamer: "Ik denk dat iedereen in de handen staat te klappen dat dit gebeurt en dat is terecht."

Bureaucratie
De minister kondigt in zijn brief nog meer maatregelen aan om de bureaucratie in het opsporingsapparaat terug te dringen. Zo wil hij dat de politie ook mobiele telefoons op naam van de gebruiker kan aftappen, niet alleen op nummer. Criminelen die meerdere telefoons hebben of vaak van nummer wisselen, zijn dan sneller te volgen. Op dit moment moet nog voor elk nummer een apart bevel van de officier van justitie worden gevraagd.

Ook wordt het makkelijker voor de politie om camerabeelden van banken of winkeliers te bekijken, bijvoorbeeld van vluchtende daders. Nu is daar nog een tijdrovende procedure voor nodig.

Gerelateerde artikelen