Programma18 jun '12 16:14

Schippers blij met ingrepen in GGZ

Auteur: Pieter van den Akker

De stijgende uitgaven in de GGZ worden flink ingeperkt: eenderde van de bedden in de instellingen verdwijnt. Dit tot tevredenheid van minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Een andere inkrimping is dat de jaarlijkse stijging van de uitgaven in de geestelijke gezondheidszorg nog maar maximaal 2,5 procent mag zijn. Dat heeft de sector met minister Schippers afgesproken.

Thuis behandelen
Zij vertelde maandag in gesprek met BNR-verslaggever Jeroen Stans: "Wat we zien in de geestelijke gezondheidszorg in Nederland is dat heel veel mensen in instellingen verblijven. Zeker als je dat vergelijkt met de ons omringende landen. We hebben gezegd: 'Hoe kan dat nou? Is daar een grond voor? En zou het niet veel beter zijn om een omslag te maken met mensen die dat niet nodig hebben en thuis of ambulant kunnen worden behandeld?'

BNR's Jeroen Stans legde de minister de vraag voor waar de mensen heen gaan die op de bedden liggen die 'geschrapt' worden. Schippers: "Dat gebeurt niet zomaar", antwoordde zij. "Als je in de instellingen de zorg afbouwt betekent dat dat je de zorg in de buurt moet opbouwen. Dat zit ook heel helder in het akkoord. Het betekent ook dat we meer kunnen doen voor minder geld."

Evenwichtig akkoord
Dat is in deze tijden van crisis een belangrijk aspect, stelde Schippers."De zorg moet betaalbaar blijven en van goede kwaliteit zijn. Met zoveel partijen aan tafel - pyschiaters, psychologen, instellingen en patiënten - is er een heel evenwichtig akkoord uit gekomen, waarin we zowel de kwaliteit borgen als goed letten op iedere euro premie die we betalen."

Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie aan de Radboud Universiteit, ziet geen heil in de plannen. Hij vertelde maandag op BNR: "Op zichzelf kan ik me voorstellen dat je op bedden wil bezuinigen, want dat levert het meeste geld op. Maar tegelijkertijd denk ik dat dit plan volkomen spaak gaat lopen. Want in de eerstelijns gezondheidszorg in Nederland is ook bezuinigd, met name op het diagnosticeren en behandelen van psychische stoornissen."

Opvangen
Derksen ging verder: "Er is bezuinigd op de zittingen bij een eerstelijns psycholoog met als gevolg dat er onvoldoende capaciteit is om wat er nu is bezuinigd, in de eerste lijn adequaat op te vangen. Voor de grote groep van mensen met ernstige problemen heb je goed opgeleide klinisch psychologen, psychiaters en een eerstelijn voor nodig. En daarin is niet voorzien, terwijl we al heel lang weten dat je in de tweede- en derdelijn tien euro terugverdient voor elke euro die je aan de eerstelijn uitgeeft."

Klik hier en hier om te luisteren naar minister Schippers en hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen