Nieuws17 mrt '13 10:49Aangepast op 17 mrt '13 21:21

Cyprus stelt zitting over Europees reddingsplan uit

Auteur: Anne-Greet Haars

Het is nog onduidelijk of Cyprus werkelijk in zal stemmen met het Europees reddingsplan. Het parlement van Cyprus heeft een spoedzitting die gepland stond voor zondag uitgesteld tot maandag. Intussen is al het betalingsverkeer stilgelegd.

Op de spoedzitting zou het Europees reddingsplan worden besproken en de heffingen waaraan spaarders zouden moeten meebetalen. Verschillende politieke partijen voeren zondag overleg over de kwestie. Een lokaal tv-station weet te melden dat de leiders van de politieke partijen vanmiddag om 17.00 vertegenwoordigers van de Europese Centrale Bank zullen ontmoeten. Zeker drie partijen hebben al aangegeven het plan van de heffingen niet te steunen.

Grootste crisis
President Nikos Anastasiades sprak de Cyprioten zondagavond toe. Hij zei in zijn toespraak dat het land zijn grootste crisis doormaakt sinds de Turkse invasie in 1974. De president drong er bij de politieke partijen op aan om zich achter het reddingsplan te scharen.

Anastasiades hoopt het Europese reddingsplan maandag door het parlement te loodsen. Volgens de president is het plan de enige optie om een "wanordelijk bankroet'' te voorkomen.

Bankrun
Veel Cypriotische rekeninghouders zijn boos over de heffing van 9,9 procent die ze voor de kiezen krijgen. 'Kleinere' spaarders krijgen een heffing van 6,75 procent. Op zaterdag ontstond een korte bankrun, omdat spaarders zo snel mogelijk geld van hun rekening wilden halen om de heffing te ontlopen.

Het betalingsverkeer is op last van de president van de centrale bank van het land, Panicos Demetriades, tot nader order stilgelegd. Naar verluidt zijn alle transacties, zowel binnen Cyprus als internationaal, opgeschort. Ook betalingsopdrachten die al zijn ingevoerd, worden opgeschort. De banken hebben hierdoor tijdelijk hun systemen voor internetbankieren afgesloten. Ook geldt er een beperking aan het bedrag dat kan worden gepind en alle bankkantoren zijn gesloten.

'Een nationale ramp'
De voormalige Cypriotische minister van Handel en Industrie, Girogos Lillikas, noemt het reddingsplan "een nationale ramp". Lillikas hekelt de heffingen die spaarders moeten betalen om het reddingsplan deels te bekostigen.

Lillikas deed vorige maand als onafhankelijk kandidaat mee aan de Cypriotische presidentsverkiezingen, maar kreeg net te weinig stemmen voor de tweede ronde. Lillikas wil een referendum over het reddingsplan. Als er geen volksraadpleging komt, wil hij nieuwe presidentsverkiezingen.

Britse militairen
De regering in Londen zal de Britse militairen die gelegerd zijn in Cyprus en daar spaarrekeningen hebben, compenseren voor het verlies dat ze lijden als gevolg van de heffingen die ze moeten betalen in het kader van het Europees reddingsplan. Dat zei de minister van Financiën, George Osborne.

De compensatie geldt volgens hem voor iedereen die voor de Britse overheid werkt en in Cyprus verblijft. Er zijn zo'n 3500 Britse militairen gelegerd in Cyprus.

Gerelateerde artikelen