Nieuws7 sep '12 06:18

KREM | Fora bekennen kleur

Auteur: BNR Webredactie

Elke maandag en vrijdag ochtend tussen 6 en half 7 geeft Thijs Sprangers, Partner en Strateeg bij social media consultancy bureau KREM, inzicht in de politieke discussies op social media. KREM maakt hiervoor gebruik van buzzmonitoringtool Radian6.

Door Anneli Rispens van KREM | The Social Company

Deze week zijn we dieper gedoken in de wondere wereld van fora. Hoewel fora voor sommigen misschien wat stoffig klinkt zijn ze in werkelijkheid nog altijd springlevend. Op grote fora zoals FOK!, Tweakers, Marokko.nl en Bokt worden naast de dagelijkse onderwerpen ook de verkiezingen uitvoerig besproken.

Ieder fora z’n eigen karakter
Het is belangrijk om te weten dat de grote Nederlandse fora voor social media begrippen een rijke geschiedenis hebben. FOK! Bestaat bijvoorbeeld al sinds 1999 en Tweakers.net zelfs als sinds 1998! Dit is ver voordat Facebook, Twitter en Hyves überhaupt een rol speelden. Veel fora hebben trouwe leden, hun eigen set gedragsregels en zoals wij hebben gemerkt hun eigen politieke kleur. Waar veel FOK!ers een liberale koers varen zie je op Marokko.nl veel sociale stemmers terug en op Bokt en Bodybuilder forum juist rechtste kiezers.

Het is duidelijk dat op alle grote fora van Nederland de verkiezingen in ieder geval leven. Op Bokt, het forum voor paardenliefhebbers, is een poll geplaatst over "Op wie ga jij stemmen op 12 september?" met 856 reacties. En op Tweakers.net is een speciaal verkiezingstopic, hierin zijn 56 discussies gestart en 11.999 reacties geplaatst.

Op de meeste fora vinden geen hele uitgebreide politieke discussies plaats. We zien het veel voorkomen dat men elkaar net als op Twitter met oneliners om de oren smijt. Echter zijn er wel momenten waarop de discussie op een dieper niveau komt. Vooral op Fok en op Marokko.nl wordt inhoudelijker gediscussieerd. Je ziet aan de tone of voice dat de forum leden elkaar kennen en de discussies lijken meer op gesprekken dan bij bijvoorbeeld Bokt en Bodybuilder forum sprake van is.

Meet de FOK!ers
Op FOK! zijn enorm veel fora discussies over politiek. FOK! is sinds twee weken gestart met het uitnodigen van een aantal partij prominenten om in discussie te gaan met de forumleden. Dit geeft wel aan hoe erg politiek leeft op het FOK! forum. Het is niet voor niks het forum met de meeste discussie over de verkiezingen.

In het tijdelijke topic Verkiezingen 2012 zijn 2.691 discussies gestart en 229.427 reacties geplaatst! FOK! is hiermee dan ook met afstand het meest dominante forum in de online buzz analyses.

Op het FOK! forum worden sinds vorige week een aantal partijprominenten uitgenodigd om met de FOK!kers te discussiëren. De aftrap was voor de Liberaal Democratische Partij op 23 augustus, daarna ging De Piratenpartij in discussie, gevolgd door D66 en DPK en vandaag is het de beurt aan de VVD.

De FOK!ers hebben duidelijk een voorkeur voor de liberale partijen. Dit verklaart ook de partijen die uitgenodigd zijn deel te nemen aan de dialoog. Vooral Piratenpartij lijsttrekker Dirk Poot en de nummer vier van de kandidatenlijst van D66 Kees Verhoeven krijgen veel positieve feedback van de FOK! leden.  De live discussies duren een uur en leveren ongeveer 250 reacties op en de één is duidelijk beter en sneller in het behandelen van de vragen dan de ander.  

Kees Verhoeven is bijvoorbeeld lekker kort en bondig.

Dirk Poot van de Piratenpartij kan ook op de sympathie van de FOK!ers rekenen. Hij geeft snel maar uitgebreid antwoord.

We wensen Halbe Zijlstra van de VVD overigens veel succes vandaag. Gezien de kritiek op de langstudeerboete op FOK! zal het vuur hem na aan de schenen worden gelegd. Hij heeft zelf namelijk 7 jaar over zijn studie gedaan ;). 

Het leuke is dat we vooral bij de Piratenpartij en bij D66 FOK!ers zien die hun voorkeur voor de partij uitspreken en ook aangeven dat op 12 september op Poot en Verhoeven te zullen stemmen.

Stemmen is halal
Op Marokko.nl moeten we goed zoeken om een topic over de verkiezingen te kunnen vinden. Daarnaast zijn de discussies moeilijker te lezen wanneer je geen lid bent. Je mag maar één pagina zien per keer.

Er wordt onder andere discussie gevoerd over een artikel waarin de partijprogramma’s van de niet moslim hatende partijen worden vergeleken op het aantal keer dat de woorden; sharia, boerka, moslim, moskee, islam en religie er in worden genoemd. De VVD komt samen met het CDA als partij naar voren.

Bron: http://www.wijblijvenhier.nl/14672/tweede-kamerverkiezingen-2012-islam-deel-1/

In een ander topic wordt aangegeven dat de Nederlandse Moslimraad moslims aanbeveelt om te stemmen. Stemmen is halal. Je kan nog beter blanco stemmen dan helemaal niet stemmen.

Op Marokko.nl wordt vooral uitvoerig besproken hoe de verschillende politieke partijen tegen moslims aankijken. Er wordt regelmatig verwezen naar het blog Wijblijvenhier.nl wat een doorkijk geeft in de wereld van de Nederlandse Moslim. Hier is onder andere een artikel geplaatst over de Moslim Kieswijzer die Nederlandse moslims steun moet geven bij het maken van hun keuze.     

Jong geleerd…
Wat we erg opvallend vonden is dat er ook op de fora speciaal gericht op jongeren zoals goSupermodel gediscussieerd wordt over de verkiezingen. goSupermodel richt zich op meiden van 9-17 jaar met een zwaartepunt op 13-14 jaar. Meiden kunnen supermodel worden door opdrachten en acties op de community uit te voeren.  Ze praten met elkaar over allerlei onderwerpen die jonge meiden boeien zoals jongens, uitgaan, school en make-up, maar dus ook over politiek. Het gaat hier om hele jonge meiden, al vanaf een jaar of 12 die hun politieke voorkeur uitspreken en interesse tonen in dit onderwerp.

Hoewel we bij elke buzz analyse zien dat Twitter deze domineert qua omvang blijft de discussie daar altijd aan de oppervlakte. Voor partijen die dicht bij de kiezer willen komen en het publieke debat aangaan zijn fora zeker een plek om aanwezig te zijn. Het valt ons echter tegen hoe weinig hier door de verschillende partijen van gebruik wordt gemaakt. Misschien een tip voor de volgende verkiezingen?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen