Nieuws6 dec '11 12:46

Muziek geeft India een nieuw geluid

Auteur: Karin Backx

De nieuwe generatie jongeren in India kiest ervoor om het anders te doen dan hun ouders. Eén manier om zich daarin te uiten is via een nieuwe, eigen muzieksoort.

Lang haar, skinny jeans en vol zelfvertrouwen. De nieuwe Indiase muziekgeneratie staat op.

India kent een grote groep jongeren. Meer dan tweederde in het land is jonger dan 35 jaar.

Daarnaast groeit de economie er nog steeds als kool. Dit leidt er toe dat deze nieuwe generatie ook een eigen, origineel geluid wil laten horen.

'We willen een eigen muzikale identiteit creëren, gebaseerd op onze ervaringen', zegt de voorman Arjit Datta van de Indiase band Airport tegenover de BBC.

Beatles

Van oorsprong is rockmuziek geïnspireerd op het westen. De Beatles en Pink Floyd dienden als grote voorbeeld, maar daar wil deze nieuwe generatie in India nu mee breken.

Ze zien zichzelf niet meer als derdewereldland, maar als één van de nieuwe wereldspelers.

Daarnaast hebben de huidige jongeren in India ook meer vrijheid en welvaart dan hun ouders om het ook daadwerkelijk waar te maken.

De teksten gaan over universele thema's zoals relaties, het leven en de liefde. Maar ook over het hebben van een droom.

Hindi

Ze zingen in de Indiase talen Hindi en Bengaals. De alternatieve Indie muziekscene groeit sterk. 'We zijn erg trots om ons eigen ding te doen',  zegt Datta.

Een decennium geleden was er nog sprake van schaamte om origineel te zijn in India, dat wordt nu doorbroken.

'Vijftien jaar geleden was het Indiaase publiek gecharmeerd van muziek uit het westen. Het maakte niet uit of dat goed of slecht was.

Het publiek zag het liefst een blanke zanger op het podium,' zegt de voorman van Airport. Dit tij lijkt dus nu te keren.

Gerelateerde artikelen