Nieuws6 sep '12 14:41

Bedrijven mogen zelf visa uit gaan geven

Auteur: Anne-Greet Haars

Bedrijven die gebruik maken van buitenlandse werknemers mogen zelf visa uit gaan geven. Dat is onderdeel van het nieuwe visa-systeem van de IND. Dat zegt minister Leers donderdag op BNR.

“Bij de IND krijgen we een nieuw visa-systeem volgend jaar. Ik ben bereid om bedrijven die goed presteren zelf de ruimte bieden die visa uit te schrijven door in te loggen in het systeem en zelf verantwoordelijkheid te nemen", vertelt minister Leers van Immigratie, Integratie en Asiel.

"Ze krijgen van mij een hele hoop ruimte om administratieve lasten te voorkomen, maar ze moeten ook de consequenties aanvaarden als iemand binnen wordt gehaald die niet voldoet aan de papieren of crimineel blijkt te zijn. Want dan volgen er sancties.”

Aanbodgestuurd systeem
Leers legde bij Zakendoen Met uit hoe het systeem in Nederland werkt. “We hebben in Nederland een aanbodgestuurd systeem. Dat wil zeggen dat wij, als iemand zich aanmeldt, kijken of die aan de voorwaarden voldoet. Als je dat niet doet dan krijg je binnen de kortste keren mensen van de hele wereld naar Nederland die hier een baantje zoeken. Dus het is logisch dat we selectief zijn.”

“Als we tekorten hebben op het gebied van bepaalde kennisniveaus moeten we die halen uit het buitenland en niet veel drempels leggen, want dat zou beperkend zijn.”

Rangorde
In Nederland wordt er volgens een bepaalde rangorde gezocht naar werknemers. "Eerst kijken we in onze eigen kaartenbakken of we mensen hebben met kwaliteit. Vervolgens kijken we of ze in Europa voor handen zijn en als laatste kijken we in andere landen. Als dat laatste aan de orde is moeten we kijken of die mensen voldoen aan criteria."

"Het enige criterium dat wij stellen is dat desbetreffend persoon een voldoende inkomen moet generen om niet concurrerend te zijn ten opzichte van het nationale aanbod wat we hier hebben. Daarom hebben we 50.000 euro inkomen als eis gesteld."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen