Nieuws1 aug '13 16:34

Snowden kan in Rusland gaan en staan waar hij wil

Auteur: Harmen Simon Teunis

Klokkenluider Edward Snowden heeft na meer dan een maand luchthaven van Moskou verlaten. Dat bevestigt een woordvoerder van het vliegveld. Opvallend is dat niemand hem heeft zien vertrekken.

Volgens correspondent Olaf Koens is het niet vreemd dat journalisten hem niet hebben gezien toen hij de luchthaven heeft verlaten. "Die tent wemelt natuurlijk van de journalisten, maar na 40 dagen hebben heel veel mensen het ook wel opgegeven."

Koens zelf heeft de eerste weken ook zo'n beetje iedere dag op de luchthaven doorgebracht. Maar na de tweede week hield ook hij het voor gezien. "En ik zat ook gewoon thuis toen het vandaag gebeurde. Op de Russische staatstelevisie zijn wel beelden van een jonge Amerikaan met een bril met een heel grote backpack die in een taxi stapt. Edward Snowden, dat heeft zijn advocaat ook bevestigt, heeft eindelijk een verblijfsvergunning voor een jaar gekregen en is nu ergens in Moskou."

Snowden heeft nu eindelijk een tijdelijke verblijfsvergunning, waarmee hij een jaar in Rusland kan blijven. "Het is eigenlijk een heel bijzonder documenten. Het lijkt op een Russisch paspoort. De naam staat er dan ook in het Russisch in. En daar kan hij een jaar lang gaan en staan waar hij wil binnen Rusland."

Blijft Snowden in Rusland?
De grote vraag blijft nu wat Snowden gaat doen. Met het document op zak zou hij namelijk ook verder kunnen vliegen. "Bijvoorbeeld naar Ecuador of Venezuela. De meeste mensen hier denken dat hij gewoon in Rusland blijft. Hij heeft dat zelf ook aangegeven en is zelfs al bezig met Russische taallessen. Hij zit nu op een veilige locatie en we gaan er eigenlijk vanuit dat hij die komende tijd, in ieder geval een jaar, hier nog blijft."

Waar Snowden in Rusland verblijft, is nog niet duidelijk. Een safehouse is één van de opties. "Misschien wel een plekje van de geheime dienst, die nog ergens een huis hebben. Bijvoorbeeld ergens bij Kamtsjatka of Vladivostok, waar helemaal niemand hem zal vinden. Rusland is natuurlijk het grootste land ter wereld. En als Rusland ergens goed in is, dan is het wel in het verbergen en het doen verdwijnen van mensen. Wat dat betreft gaan we er wel vanuit dat we hem de komende dagen niet gaan zien, als hij dat zelf niet wil. Het zou natuurlijk ook kunnen dat hij binnenkort een persconferentie gaat geven. Maar dat is speculeren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen