Nieuws5 sep '12 13:18

Buma: uitspraak Rutte schadelijk voor Nederland

Auteur: Harmen Simon Teunis

De uitspraken van VVD-leider Mark Rutte over Griekenland zijn schadelijk voor Nederland. Dat zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma woensdag in het RTL-programma Wat kiest Nederland.

Rutte zei dinsdagavond tijdens een lijsttrekkersdebat dat Griekenland wat hem betreft geen aanspraak meer kan maken op nog een derde ronde, na de eerste twee hulppakketten. De Grieken moeten volgens hem echt werk maken van het privatiseren van staatsbedrijven, belastingen innen en hervormingen doorvoeren. "Ik vind dat Nederland in Europa moet zeggen: dit was het. Jullie moeten jullie part of the deal leveren", aldus Rutte.

Van Haersma Buma spreekt van "een verkeerde uitspraak''. Volgens hem kan ons land eisen stellen aan andere landen. "Maar om nu al te zeggen: ik haak af. Dan heb je niets meer in te brengen en bepalen anderen het spel en dat is schadelijk voor Nederland."

Redden van de euro
Het gaat om het redden van de euro, zei de CDA-leider, en dan moet je volgens hem als premier niet dit soort signalen afgeven omdat daarmee het vertrouwen in de munt en de eurozone wordt aangetast. "Juist door te zeggen: ik geef geen geld meer, is de kans dat het in de eurozone fout gaat groter."

Volgens de CDA'er heeft Rutte zich meer laten leiden door de komende verkiezingen in Nederland dan door de verantwoordelijkheid in Europa die hij als premier heeft in deze kwestie. "Blijkbaar heeft Rutte dat niet begrepen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen