Nieuws2 sep '12 19:38

VVD is de ondernemerspartij

Auteur: Marjan van den Berg

Als alleen de ondernemers kiesrecht hadden, zou de VVD de absolute meerderheid krijgen in het parlement. Ideale premier van ondernemers is... Mark Rutte.

Dat blijkt uit een opiniepeiling van marketingbureau DVJ Insights in opdracht van Z24.nl onder meer dan 1300 ondernemers en 'beslissers'.

Als het aan ondernemers ligt, zou de VVD 85 de Kamerzetels veroveren. Op grote afstand volgen D66 (17 zetels), PVV (13), PvdA (11) en SP (9). Opvallend impopulair is het CDA (6 zetels).

Premier
In het Torentje zien de ondervraagden verreweg het liefst Mark Rutte opnieuw aantreden. Ook oud-minister en oud-Akzo Nobeltopman Hans Wijers (D66) zien zij wel zitten, evenals oud-Rabobanktopman en oud-SER-voorzitter Herman Wijffels. PvdA-voorman Diederik Samsom komt verassend als vierde uit de bus.

Neelie Kroes, na de verkiezingen in 2010 vaak genoemd als kandidaat-premier, is uit de gratie, zelfs bij VVD-stemmers.

Inhoudelijke punten
Een krappe meerderheid van 52 procent van de ondernemers wil de euro handhaven. Eenderde van de ondernemers vindt een ‘neuro’, de beste optie, oftewel een muntunie met Noord-Europese landen.

Ondernemers zijn eensgezindheid in hun wens om het ambtenarenapparaat in te krimpen en de provincies af te schaffen. Ook ontwikkelingssamenwerking en de publieke omroep zijn populaire bezuinigingsposten.

Het terugdringen van het begrotingstekort wordt door de helft van de ondervraagden als dé belangrijkste taak voor een nieuwe regering gezien.

Gerelateerde artikelen