Nieuws5 sep '12 18:50

Rutte wil niet met Freek de Jonge tafelen

Auteur: Melvin Captein

Met de aankomende verkiezingen schuiven politici zoveel mogelijk aan bij actualiteitenprogramma's. Maar de grens ligt voor Mark Rutte bij Freek de Jonge. Hij wil niet met de cabaretier aan tafel.

De Jonge zou zaterdag te gast zijn bij het televisieprogramma 1 voor de verkiezingen. hij is echter niet langer welkom omdat premier Mark Rutte, die die avond ook een van de tafelgasten bij het praatprogramma is, niet bij een komiek aan tafel wil zitten.

Verheugd
De Jonge zou bij presentatoren Jeroen Pauw en Paul Witteman vooruitkijken naar zijn verkiezingsconference van dinsdag. Woensdag kreeg hij als tegenvoorstel van de redactie om vrijdag in plaats van zaterdag aan te schuiven. Dan zijn Andries Knevel en Tijs van den Brink de gastheren. "Maar daar zie ik van af'', zegt De Jonge.

De cabaretier begrijpt niet waarom Rutte niet samen met hem aan tafel wil zitten. "Wat heeft hij te vrezen als hij zo zeker van zijn zaak is? Ik had me er wel op verheugd'', aldus de 68-jarige De Jonge, die aangaf zich nu verder te gaan voorbereiden op zijn conference.

Hele zure anti-VVD-houding
Een woordvoerder van het VVD-campagneteam erkent dat Rutte liever niet met De Jonge aan tafel zit. Volgens hem heeft hij "altijd een hele zure anti-VVD-houding''. De woordvoerder benadrukt dat de VVD niet betrokken is geweest bij een besluit om De Jonge af te zeggen voor de uitzending van zaterdag.

"Wij merkten aan de VVD dat ze er moeite mee hadden dat er iemand aan tafel zou zitten die 3 dagen later een conference geeft'', aldus Herman Meijer, eindredacteur van het programma 1 voor de verkiezingen. "Aan de kant van de premier was er een hele sterke voorkeur om dit niet te doen. Daarom hebben we Freek de vrijdag aangeboden. Uiteindelijk hebben wij het besluit genomen. Wij hadden ook tegen Rutte kunnen zeggen: het is kiezen of delen. Maar uiteindelijk hebben wij voor Rutte gekozen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen