Nieuws15 okt '12 07:35Aangepast op 15 okt '12 14:11

Nederlands pensioenstelsel niet meer aan kop

Auteur: Marjan van den Berg

We kunnen niet langer zeggen dat wij het beste pensioenstelsel ter wereld hebben. Het Deense stelsel is houdbaarder dan het onze.

Nederland staat nu op de tweede plek in de wereldwijde pensioenindex van het adviesbureau Mercer. Denemarken komt nieuw binnen op nummer 1.

Volgens pensioenconsultant Tim Burggraaf van Mercer scoort het Deense pensioenstelsel vooral beter op houdbaarheid. "De facto heeft Denemarken een systeem waarbij werkgever, werknemer en overheid gezamenlijk één premie vaststellen, een percentage van het salaris. In dit geval is dit nu 12 procent van het loon. Alle Denen krijgen dan 12 procent van het loon als pensioenpremie gestort. De werkgever zoekt daar dan een passende uitvoerder bij. Als op enig moment blijkt dat die premie niet hoog genoeg is, gaan werkgever, werknemer en overheid aan tafel zitten om met elkaar een hogere premie af te spreken."

Nederland is wel bezig zijn pensioenstelsel aan te passen. De verhoging van de Nederlandse pensioenleeftijd is bijvoorbeeld al in het onderzoek meegenomen, maar andere wijzigingen, die nog niet zijn aangenomen, niet. Zodra dit gebeurt, zou de positie van Nederland weer kunnen verbeteren. "Maar dan nog steeds is het gat met de Denen wel groot, hoor", aldus Burggraaf.

Beoordeling
Naast houdbaarheid wordt ook nog de adequacy beoordeeld, oftewel in hoeverre mensen daadwerkelijk in staat zijn om op een acceptabel niveau met pensioen te gaan. Ook wordt de integriteit van het stelsel onder de loep genomen.

Mercer vergelijkt jaarlijks de pensioenstelsels van 16 landen. De topvijf wordt compleet gemaakt door achtereenvolgens Australië, Zweden en Zwitserland. Onderaan de lijst bungelen China, Zuid-Korea, Japan en India.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen