Nieuws30 dec '12 15:45Aangepast op 30 dec '12 16:50

Obama wil middenklasse ontzien

Auteur: Pieter van den Akker

Amerika moet voorkomen dat de middenklasse vanaf 1 januari meer belasting moet gaan betalen als gevolg van de fiscal cliff. Dat zegt president Obama.

Obama heeft de politieke leiders in het Congres daartoe zondag opgeroepen. Hij deed dat in het NBC-televisieprogramma Meet the Press.

Waarschuwing
Obama waarschuwde dat de schadelijke gevolgen op de financiële markten groot zullen zijn als er niet uiterlijk maandag een begrotingsdeal komt. In dat geval vervalt op 1 januari een groot aantal belastingvoordelen voor Amerikanen met een modaal tot hoog inkomen. Ook treden automatisch zware bezuinigingen in werking.

Topprioriteit
De president hoopt dat politici uit beide kampen zich realiseren dat 'het onze topprioriteit moet zijn om ervoor te zorgen dat de belastingen van gezinnen uit de middenklasse niet omhoog gaan'. Dat zou de economie ernstig schaden, benadrukte hij.

"Wij kunnen dat voor elkaar krijgen'', zei Obama. "Democraten en Republikeinen zeggen allebei dat zij niet willen dat de belastingen op middeninkomens stijgen. Dat is iets waar wij het over eens zijn.'' Hij zei dat de ergste gevolgen van de fiscal cliff worden voorkomen als de twee kampen in elk geval daarover een akkoord sluiten.

Wapenbezit aan banden
Verder sprak Obama zich ook uit over wapenbezit in zijn land. Hij zei dat hij hoopt dat in het eerste jaar van zijn tweede termijn als president nieuwe maatregelen van kracht kunnen worden om het wapenbezit aan banden te leggen. Obama's tweede termijn begint op 20 januari met zijn beëdiging.

Newtown
Obama benoemde zijn vice-president Joe Biden tot leider van een task force dat begin volgend jaar met voorstellen moet komen om het wapenbezit te beteugelen. Aanleiding voor de strengere regels is de schietpartij op een basisschool in Newtown, waardoor 26 mensen omkwamen, onder wie 20 kinderen.

De president toonde zich geen voorstander van het idee van wapenlobbygroep NRA om in elke school een gewapende beveiliger aan te stellen onder het motto wapens bestrijd je met wapens. ,"k ben er sceptisch over dat het enige antwoord is: meer wapens in scholen. En ik denk dat de grote meerderheid van het Amerikaanse volk er sceptisch over is of dat ons probleem zal oplossen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen