Nieuws6 jan '13 21:57

Republikeinen vechten tegen benoeming Hagel

Auteur: Mijke Hurkx

De Amerikaanse president Obama maakt mogelijk maandag bekend wie hij als zijn nieuwe minister van Defensie wil. De impopulaire Chuck Hagel lijkt de grote kanshebber.

Alles wijst erop dat de voormalige Republikeinse Senator Chuck Hagel opvolger wordt van de huidige defensieminister Leon Panetta. Maar ondanks die partijband zijn het juist Republikeinen die al wekenlang vechten tegen de mogelijke benoeming van Hagel.

Ongeschikte leider
De Republikeinse senator Kelly Ayotte en haar vrees dat Chuck Hagel ongeschikt is om het Pentagon te leiden. De belangrijkste kritiek op Hagel van Republikeinen is dat hij nooit voldoende krachtig zou zijn geweest in zijn steun voor Israël en dat hij slap zou zijn in de confrontatie met Iran.

Anti Hagel-spots
Neoconservatieven en andere Republikeinen hebben als schot voor de boeg al tv-spotjes tegen Hagel uitgezonden. Kritiek vooraf tegen een mogelijke ministersbenoeming door Obama maakte het eerder al onmogelijk voor de president om zijn eerste keus voor minister van Buitenlandse Zaken, VN-ambassadeur Susan Rice te nomineren. Hij wil zich waarschijnlijk niet twee keer achter elkaar vooraf al de wet laten voorschrijven door de oppositie. 

Obama sprak zich vorige week gedecideerd uit over Hagel.

Foute uitlatingen over homo's
Een andere klacht tegen deze gematigde Republikein door meer rechtse Republikeinen is dat hij foute dingen heeft gezegd over homo’s. Specifiek 15 jaar geleden in een hoorzitting over de benoeming van de beoogde ambassadeur voor Luxemburg, James Hormel. Die werd toen door Hagel kritisch “een openlijke, agressieve homo” genoemd.

Geen reden voor diskwalificatie
Obama’s waarschijnlijke kandidaat-minister heeft zich verontschuldigd voor zijn uitspraken. Ook daarom, zei Obama, is dat nu geen reden meer om Hagel te diskwalificeren.

Payback
De Senaat moet een ministersbenoeming door de president goedkeuren. Normaal hebben senatoren of oud-senatoren daarbij een streepje voor bij hun collega’s. Maar wat Republikeinse senatoren betreft niet Chuck Hagel. Mogelijk wordt hij door hen nu afgerekend op de onafhankelijke standpunten die hij soms tegen zijn partij innam. Zoals zijn scherpe kritiek indertijd op de uitvoering van de Irak-oorlog van de toenmalige president George W. Bush en de neo-conservatieven in Washington.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen