Hans van der Steen van werkgeversorganisatie AWVN liet bij BNR weten dat het automatisme om koopkrachtverlies te compenseren met extra loon voorbij is. "Wij houden een pleidooi om in een crisistijd naar oplossingen te zoeken die goed zijn voor bedrijven en werknemers."
Sigaar
Henk Strating, directeur van HS Arbeidsvoorwaarden en cao-adviseur, vindt het voorstel een sigaar uit eigen doos. "Maar het is wel een sigaar. Veel werknemers willen gecompenseerd worden voor de gestegen prijzen. Veel werkgevers kunnen dat niet betalen. Dit zou een creatieve oplossing kunnen zijn voor 2013."
Jan-Bertram Rietveld, arbeidsvoorwaarden adviseur bij Ernst & Young, zegt dat de beoogde constructie al lange tijd wordt toegepast. "In bijna alle arbeidsvoorwaarden staat de mogelijkheid om arbeidsdagen af te kopen en wat meer salaris te krijgen. Wat hier dreigt is dat de keuze niet meer bij de werknemers komt te liggen. Werkgevers kunnen dan extra dagen inplannen in ruil voor meer salaris. Dan betaalt een werknemer in feite zijn eigen loonsverhoging."
Plezier
Strating is het eens dat het ruilen van dagen voor geld op vrijwillige basis moet gebeuren, maar denkt wel dat het in tijden van crisis veel werknemers een plezier zou doen. "Als we uitgaan van een gemiddeld salaris staat het doorwerken op vijf verlofdagen gelijk aan een loonstijging van twee procent per jaar. Dat is niet niks." Ten alle tijden moet wel rekening gehouden worden met het minimale wettelijke verlof, benadrukt hij.
Rietveld adviseert werknemers hun vakantiedagen zo lang mogelijk op te sparen alvorens ze uit te laten betalen. "Het is een fraai beleggingsinstrument. Voor werkgevers is het opsparen van dagen niet gunstig, maar als je je openstaande dagen na loonsverhoging laat uitbetalen verdien je er als werknemer meer op."