Nieuws12 dec '12 13:14

'Modeluitkomsten' DNB geven vertekend beeld

Auteur: Thijs Baas

De prognose van De Nederlandsche Bank voor de Nederlandse economie is wel heel erg negatief, zegt Han de Jong, hoofdeconoom bij ABN Amro. "Ik ben geneigd om te denken dat ze de zaak toch wel een beetje overdrijven."

Instellingen als DNB publiceren maar twee keer per jaar hun ramingen, en dan loop je al snel achter de markt aan, denkt De Jong. "Een aanpassing van je prognose is eigenlijk gedeeltelijk achterom kijken wat er gebeurd is ten opzichte van de vorige keer dat je iets gepubliceerd hebt. Nu zie je dat ze ten opzichte van de marktconsensus inhalen. Het is erop en erover."

De timing van de ongunstige economische prognoses voor 2013 en 2014 is wat hem betreft dan ook opmerkelijk. "Wat ik het gekke vind is dat wereldwijd conjunctuurindicatoren wat aan het verbeteren zijn. En juist op dat moment moet je oppassen met al te negatief te worden."

Modeluitkomsten
Kees van Paridon, hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit, denkt dat ook DNB zelf wel wat geschrokken is van de 'modeluitkomsten'. "Volgens mij was directeur Job Swank van DNB al veel terughoudender in de consequenties. Vroeger had men dan gewoon gezegd: meer bezuinigen is de enige remedie die hier van toepassing is. Ik denk dat hij  een slag om de arm houdt; het is ook maar een uitkomst."

Geen voorspelling
Eric Bartelsman, hoogleraar economie aan de VU, denkt dat de buitenwereld, waaronder de politiek, de DNB-cijfers te veel interpreteert als een voorspelling. "En het ís geen voorspelling. Het is een soort rekenwerk waarmee je met beleid wat cijfers hebt om aan vast te houden, maar daar moeten ze niet te veel op letten. Nederland drijft grotendeels op de internationale handel en die gaat op en neer."

Geen reden dus om onszelf de put in te praten, meent het economenpanel van BNR Paul van Liempt. "Er kwam een bericht uit dat wat minder gunstig was, maar dat kan volgend kwartaal weer omhoog. Dus we moeten ons niet de put in laten praten door dit soort dingen. Op de langere termijn -en daar gaat DNB niet over- staan alle signalen op groen in de wereld. Het gaat over 2014. We hebben geen glazen bol!" 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen