Nieuws10 jun '13 12:32

Vluchtelingenprobleem Syrië grootste in decennia

Auteur: Fleur de Bruijn

Het grootste vluchtelingenprobleem in decennia. Zo noemt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, de situatie in en rond Syrië. Naar schatting 1,6 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld in het land.

“We zijn net teruggekeerd van een reis naar Jordanië, Libanon, Irak, Turkije en Syrië en we zagen de immense problemen. Er zijn nu minstens 1,6 miljoen vluchtelingen en dat aantal groeit. Maar de hulpverlening schiet nu al enorm tekort, het staat in geen enkele verhouding tot de nood.”

Vrijdag werd bekend dat de Verenigde Naties verwachten dat eind 2013 ruim tien miljoen Syriërs, de helft van de bevolking, humanitaire hulp nodig hebben.

Epidemieën
Volgens Ceelen heeft het voorkomen van epidemieën momenteel absolute prioriteit. “Vaccinatievloeistof in Syrië is er niet meer en ook in de omringende landen is er te weinig hulp beschikbaar om epidemieën te voorkomen. De hygiënische omstandigheden in de vluchtelingenkampen in en om Syrië is slecht. In Irak wonen vluchtelingen in wat ooit bedoeld was als een toiletgebouw.”

Turkije
Naar verhouding gaat het nog het beste in Turkije, zegt Ceelen. “Turkije heeft kampen ingericht voor ongeveer de helft van de vluchtelingen die ze hebben. 200.000 mensen worden opgevangen in achttien kampen in het grensgebied en de omstandigheden in die kampen zijn relatief goed. Maar ook in Turkije groeit het aantal vluchtelingen zo snel dat er onvoldoende capaciteit is om iedereen redelijke voorzieningen te geven.” 

Hulpgelden
Om iedereen humanitaire hulp te bieden, is meer dan 3,8 miljard euro nodig, zei de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, de Portugese oud-premier António Guterres, vrijdag tijdens een conferentie over hulp aan Syrië.

Van het bedrag dat Guterres noemde, is inmiddels ruim een miljard dollar binnen. De hulp is niet alleen bestemd voor de Syriërs, maar gaat ook naar de buurlanden.

Voedsel
Miljoenen Syriërs zijn voor voedsel afhankelijk van het Wereldvoedselprogramma van de VN, maar dat heeft te weinig inkomsten om die hulp voort te zetten. Volgens de VN heeft de WFP een tekort van 550 miljoen euro. Als dat geld er niet is voor september, kan de WFP dan niemand in Syrië meer te eten geven. Sinds januari heeft de WFP 500 miljoen maaltijden geleverd aan Syrische vluchtelingen.

Artsen zonder Grenzen zei vrijdag dat 'de humanitaire hulp aan de Syrische bevolking faalt'. De organisatie riep tijdens de conferentie in het Zwitserse Genève op tot meer actie. Ze pleit voor hulp van buurlanden, bijvoorbeeld door grenzen niet te sluiten voor vluchtelingen en medisch personeel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen