Nieuws24 apr '13 07:37

Belgen boos over toestroom goedkope Nederlandse bouwvakkers

Auteur: BNR Webredactie

Belgische vakbonden ergeren zich aan de massale toestroom van goedkope Nederlandse bouwvakkers op Vlaamse werven. "We kunnen niet tegen die prijzen op'', klaagt een vakbondsman woensdag in de Gazet van Antwerpen.

Nederlandse bouwvakkers kosten volgens de bonden tot drie keer minder dan hun Belgische collega's. Inmiddels zouden al 4800 Nederlanders aan de slag zijn gegaan op Vlaamse werven. Daarmee verdringen ze de Polen (4600) en Portugezen (4200) als populairste arbeidskrachten.

"Grotere Vlaamse bedrijven en zelfs openbare besturen maken vaker gebruik van goedkope Nederlandse onderaannemers. Terwijl hier zo veel jongeren werk zoeken", verzucht een secretaris van het Algemeen Belgisch Vakverbond.

Crisis
De krant wijt de toestroom van Nederlanders aan de crisis in de bouwsector. Daardoor zouden bedrijven in Nederland tot 20 procent onder de kostprijs moeten gaan. In België ligt dat percentage fors lager; daar hoeven de bedrijven maar 5 procent onder de prijs te gaan. "Dat is genoeg om de Vlaamse bedrijven uit de markt te prijzen", zegt bouwondernemer Bas Van De Keerke tegen de krant.

Op zoek
Begin van het jaar bleek juist dat Vlaanderen dringend op zoek was naar Nederlandse bouwvakkers en ingenieurs, omdat er een tekort aan bouwpersoneel in België zou zijn. Mark Dylan, directeur-generaal van de Vlaamse aannemers-organisatie VCB, vertelde toen: "Na de crisis in 2008 hebben we 5000 mensen meer in de bouwsector werken dan enkele jaren geleden. In Nederland zijn er veel werkzoekenden in de bouwsector, dus ik denk dat we hier een win-win situatie kunnen creëren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen