Nieuws16 mrt '13 13:12Aangepast op 16 mrt '13 23:37

Aanwas islamitische pleeggezinnen moet 'Yunus' voorkomen

Auteur: Thijs Baas

Er is in Nederland een tekort aan islamitische pleeggezinnen. Dat zegt Pleegzorg Nederland vandaag, na alle commotie die is ontstaan rond de adoptie van de Turkse Yunus.

Yunus zorgt voor veel roering in de Turkse samenleving, omdat hij geadopteerd werd door een lesbisch stel in Nederland. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde deze Turkse bemoeienis met de 9-jarige Yunus 'volstrekt ongepast’. "Ik kan me voorstellen dat Asscher dat zo ervaart", zegt Suleyman Gogus van Sensa Zorg. "Maar het gaat mij met name om de inhoud, dat er Marokkaanse en Turkse pleegouders gevonden moeten worden voor pleegkinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst.

De voor donderdag in Rotterdam geplande demonstratie tegen de opvang van Turkse pleegkinderen bij Nederlandse gezinnen gaat niet door. De initiatiefnemer heeft de uitnodiging voor het protest op Facebook ingetrokken, zo meldt RTV Rijnmond.

Ruim vierduizend mensen gaven al aan dat ze van de partij zullen zijn, 30.000 werden benaderd. Er zou gedemonstreerd worden bij de Islamitische Universiteit Rotterdam. Vanwege een bezoek van de Turkse premier Erdogan aan de universiteit donderdag.

Bagatelliseren
Hoewel de afkomst van de ouders niet doorslaggevend is, moet die ook volgens Gogus niet te bagatelliseerd worden. "Ik denk dat het vooral gaat om de veiligheid en het welzijn van het kind, en dan pas komt de afkomst. Maar er is wel een voorkeur voor pleegouders met dezelfde afkomst."

Negen jaar geleden waren er nog geen pleegouders van Turkse en Marokkaanse afkomst, bevestigt Gogus. "Wij hebben zelf Turkse en Marokkaanse pleegouders geworven en die zijn goed geïntegreerd, dus hetzelfde probleem hoeft niet meer voor te komen."

Dankbaar
"We moeten die lesbische pleegouders dankbaar zijn dat ze de deur openzetten voor de pleegkinderen toen ze het moeilijk hadden. Destijds waren er nog geen Turkse pleeggezinnen die Yunus konden opvangen."

Gerelateerde artikelen