Nieuws16 mrt '13 17:16Aangepast op 16 mrt '13 19:47

SGP: Vrouwvolk kan zich melden

Auteur: Fleur de Bruijn

Vrouwen kunnen formeel op de kieslijsten van de SGP komen. De meeste afdelingen van de partij hebben daar zaterdag in Hoevelaken mee ingestemd. In totaal werden 320 stemmen voor geteld, 85 tegen en eentje blanco.

De SGP moest gevolg geven aan een uitspraak van de Hoge Raad over de mogelijkheden van vrouwen bij de partij. Ondanks de wijziging handhaaft de partij het standpunt dat er voor vrouwen eigenlijk heel andere taken zijn weggelegd.

Programma van beginselen
In het programma van beginselen van de SGP staat het volgende over dit standpunt: 'De partij is van oordeel dat er voor de vrouw geen plaats is in een politiek orgaan (...) verbiedt in Zijn Woord niet het meespreken en het meedienen, als het over de beginselen gaat. De betrokkenheid van de vrouw

bij de partij wordt positief gewaardeerd. Zij mag met de eigen haar van God gegeven talenten dienstbaar zijn tot Gods eer en tot welzijn van de naaste. Dat is echter iets anders dan regeren in het kerkelijke of politieke leven'. Dit standpunt, zo leert het programma van grondbeginselen komt voort uit de opvatting dat de man en vrouw 'krachtens de scheppingsorde een eigen specifieke, van elkaar onderscheiden roeping en plaats hebben ontvangen (...)Mannen en vrouwen zijn niet gelijk, maar wel volstrekt gelijkwaardig'.

De SGP verwacht overigens niet dat de vrouwen zich in drommen zullen aanmelden.

Drie SGP-vrouwen spreken zich in dit filmpje uit over de stelling: liever het aanrecht dan het kiesrecht.

Gerelateerde artikelen