Nieuws10 okt '12 13:49Aangepast op 10 okt '12 18:58

VVD valt ombudsman aan

Auteur: Fleur de Bruijn

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer is niet politiek onafhankelijk. Dat vindt de VVD. “Als de heer Brenninkmeijer de Kamer op de schop wil nemen, moet hij zelf de politiek in gaan.''

Het kersverse VVD-Tweede Kamerlid Pieter Litjens windt zich op over uitspraken van de ombudsman die volgens hem tendentieus en onverantwoord zijn. aldus Litjens naar aanleiding van een opmerking over de wijze waarop Kamerleden hun recht op vragen aan het kabinet benutten.

De Kamer debatteerde woensdag over jaarverslagen van de ombudsman. De PVV vindt dat ‘de ombudsman de denkbeeldige 151e zetel in de Kamer bekleedt', aldus Martin Bosma. Maar Gerard Schouw van D66 zei 'liever een leeuw dan een lam' als ombudsman te zien. “ Moge hij kritisch zijn op wat er in deze Kamer gebeurt.''

Onfatsoenlijk en onzuiver
De PvdA en de SP keurden de inbreng van de VVD af. Het is op de man spelen, vinden ze. “Dat is onfatsoenlijk en onzuiver'', concludeert Ronald van Raak van de SP. “Ik neem er afstand van.'' Deze partijen zijn juist blij met de kritische spiegel van de ombudsman.

Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) begrijpt dat kritiek niet altijd leuk is, maar vindt dat je er ook je voordeel mee kunt doen. De ombudsman is een 'instituut van waarde waar we trots op mogen zijn', meent de bewindsvrouw. De primaire taak van de ombudsman is wel het behandelen van klachten van burgers, concludeert Spies.

Immigratiebeleid
PVV'er Bosma wilde met een motie voor elkaar zien te krijgen dat de ombudsman zich voortaan onthoudt van kritiek op het immigratiebeleid, maar daar kan de regering natuurlijk niet op ingaan, zei Spies. De regering gaat niet over de ombudsman, maar de Kamer zelf. Die benoemt hem.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen