Nieuws7 dec '12 11:48

Brenninkmeijer: Europese politieke unie onvermijdelijk

Auteur: Harmen Simon Teunis

Een Europese politieke en economische unie is onvermijdelijk. Dat zegt nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer op BNR.

Brenninkmeijer reageert op uitlatingen van Europese Raad-voorzitter Herman van Rompuy, die eerder deze week zei dat de eurolanden gezamenlijk moeten beslissen over hun nationale begrotingen en het economische beleid in Europa. "Ik denk dat het een onvermijdelijkheid is", zegt Brenninkmeijer.

De ombudsman schreef in 1997 in een wetenschappelijke bijdrage al dat Europa politiek meer betekenis moet krijgen.

Schandalig
De klaagzang van sommige politici en partijen over Europa en het afdragen van bevoegdheden zijn volgens Brenninkmeijer niet bepaald positief geweest voor het sentiment over Europa. "Het probleem is dat de politiek op een schandalige manier een scheef beeld heeft gecreëerd van Europa. Inmiddels zijn er zeer serieuze negatieve tendensen. Bijna alle politieke partijen hebben steeds de indruk gewekt dat als er iets goed gaat, het de vrucht is van de nationale politiek. En als iets slecht gaat, ligt het aan Europa. Dat is echt onjuist geweest en het is een volstrekt verkeerde beeldvorming geweest over Europa."

Krokodillentranen
Volgens Brenninkmeijer zijn de politici van deze generatie gewoonweg te laat. "Als we kijken naar de Europese Monetaire Unie, dat was eind jaren negentig van de vorige eeuw. Toen was duidelijk dat politiek besloten was dat er veel meer bevoegdheden naar Europa zouden gaan. Dat werd toen beslist. En toen heeft men niet opgelet. Dan moet je nu niet krokodillentranen wenen dat het allemaal zo erg is. We kunnen er niet aan ontkomen dat we in een wereld zitten waarin we niet nationaal kunnen denken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen