Nieuws10 nov '13 17:53Aangepast op 11 nov '13 10:49

VS sturen mariniers naar Filipijnen

Auteur: ANP Nieuws

De Verenigde Staten hebben 90 mariniers en marinepersoneel naar de Filipijnen gestuurd om noodhulp te verlenen nadat tyfoon Haiyan een spoor van verwoesting over de eilandenarchipel heeft getrokken.

De militairen gaan helpen bij de reddingsoperatie die op gang is gekomen nadat Haiyan het land heeft verlaten, met achterlating van mogelijk meer dan 10.000 doden. De EU komt over de brug met noodhulp voor de slachtoffers van de tyfoon, die inmiddels in afgezwakte vorm Vietnam heeft bereikt.

Verwoest
Naroesha Jagessar, Rode Kruis-medewerker in Manilla, staat in nauw contact met de hulpverleners ter plekke, meldt ze vanochtend op BNR. Die melden dat het gebied voor 80 tot 90 procent is verwoest. "Volgens sommigen is de schade vergelijkbaar met tsunami, dat komt vooral doordat het bergachtig gebied is en metershoge stuwgolven hebben de hele kust voor de bergen weggespoeld. We hebben teams ter plekke, en een ander team is ook onderweg daarnaartoe, maar het gaat erg moeizaam."

De prioriteit van het Rode Kruis ligt op het bieden van een veilig onderkomen, water, voedsel en medicijnen; alle zaken waar mensen in eerste instantie behoefte aan hebben. "Daarnaast hadden we al een heleboel hulpgoederen in onze opslagvoorraad. Het Rode Kruis neemt de leiding op het gebied van het coördineren van onderdak voor de getroffenen. Er is ontzettend veel nodig; we hadden vorige maand nog een aardbeving en met deze ramp erbovenop is er heel veel behoefte aan noodhulp."

De meeste slachtoffers vielen door huizenhoge golven vol puin, die volgens de overlevenden op een tsunami leken. Het water golfde over de huizen heen en veel mensen vonden de verdrinkingsdood.

Noodhulp
De Europese Unie maakte zondag bekend 3 miljoen euro uit te trekken voor noodhulp aan de gebieden op de Filipijnen die zwaar zijn getroffen door de tyfoon Haiyan. De EU wil bij de besteding van het geld nauw samenwerken met de plaatselijke autoriteiten. Experts van de unie zijn in de Filipijnen om daaraan bij te dragen.

EU-president Herman Van Rompuy heeft de president van de Filipijnen, Benigno Aquino, in een brief de condoleances van de Unie overgebracht. ,,Ik ben gechoqueerd en diep verdrietig over het verlies van levens en de massale vernietigingen die zijn veroorzaakt door de vreselijke tyfoon die uw land heeft geraakt. Onze gedachten zijn bij u en bij alle mensen in de Filipijnen.''

Vietnam
De tyfoon Haiyan heeft maandagmorgen (lokale tijd) het noorden van Vietnam bereikt. De tyfoon die in de Filipijnen een spoor van verwoesting trok, is behoorlijk afgezwakt en staat inmiddels te boek als tropische storm.

Eerder was de verwachting dat Haiyan het midden van Vietnam zou treffen. Honderdduizenden mensen werden daar uit voorzorg geëvacueerd. Het natuurgeweld veranderde echter van koers naar het noorden. In de getroffen noordelijke provincies is de elektriciteit op veel plekken uitgevallen, meldden Vietnamese media. In Midden-Vietnam mogen de evacués terug naar huis.

Zeker zes doden
Voordat het natuurgeweld de kust bereikte kwamen al zeker zes mensen om het leven in Vietnam. China heeft voorzorgsmaatregelen genomen voor het eiland Hainan en de zuidelijke regio's Guangdong en Guangxi.

Update 9.15 uur: Inmiddels heeft de tyfoon Zuid-China bereikt. In de Zuid-Chinese provincie Hainan vielen zeker drie doden als gevolg van het natuurgeweld. Bijna 40.000 mensen zijn vanwege het noodweer geëvacueerd in Hainan.

Gerelateerde artikelen