Nieuws19 dec '12 22:32

Motie van afkeuring tegen Teeven

Auteur: Melvin Captein

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen gaat een motie van afkeuring indienen tegen staatssecretaris Fred Teeven wegens het niet goed uitvoeren van een motie over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Dat zei Gesthuizen na een debat over de tentenkampen in Amsterdam en Den Haag, die recent zijn ontruimd. Volgens haar had Teeven (Veiligheid & Justitie) alle mensen zonder uitzicht op terugkeer moeten opvangen en heeft hij dat niet gedaan.

Wegkruipen
"De staatssecretaris kruipt weg'', vindt Gesthuizen. "Dat vind ik jammer en het is ook onverwacht. Hij respecteert de regels van de democratie niet en daar zal ik politieke consequenties aan verbinden.''

Andere oppositiepartijen, zoals D66, GroenLinks en de ChristenUnie, stelden ook dat de motie niet goed is uitgevoerd. PvdA-Kamerlid Khadija Arib constateerde echter dat Teeven zich wat haar betreft aan de regels heeft gehouden. Daarmee lijkt de kans verkeken dat de SP een meerderheid achter de motie van afkeuring krijgt.

Onzin
Teeven zei zelf dat hij zich volledig aan de tekst en de geest van de motie heeft gehouden. Gesthuizen stelde daarop dat de staatssecretaris "een partij onzin'' zat te verkondigen. "Als de geest van de motie is geweest dat de overheid de verantwoordelijkheid op zich moet nemen voor iedereen die op straat komt te staan of in een tentenkamp terechtkomt; dan heb ik de motie zo niet gelezen'', reageerde Teeven.

Met een motie van afkeuring kan de Tweede Kamer het beleid van een bewindspersoon of van het kabinet veroordelen. De kritiek kan in het ernstigste geval leiden tot het ontslag van een staatssecretaris of minister.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen