Nieuws17 dec '12 17:37

Teeven vindt Mogadishu veilig genoeg voor asielzoekers

Auteur: Anne-Greet Haars

Somalische asielzoekers kunnen weer worden teruggestuurd naar hun land. In de hoofdstad Mogadishu is het nu veilig genoeg, liet staatssecretaris van justitie Fred Teeven vanmiddag aan de Tweede Kamer weten.

Het besluit van Teeven betekent dat de uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers die in Amsterdam en Den Haag in een kerk en een tentenkamp verbleven nu in afwachting van hun uitzetting vast kunnen worden gehouden in vreemdelingenbewaring.

Teeven volgt met zijn besluit omringende landen als Duitsland, Zweden en België. Hoewel de situatie in Mogadishu nog zorgelijk is, is die wel verbeterd. "We hebben bericht gekregen van het ministerie van Buitenlandse Zaken waaruit blijkt dat het niet meer stuctureel onveilig is in Mogadishu", vertelt Fred Teeven maandag op BNR.

Niet veilig genoeg
Afgelopen vrijdag kwamen er twee mensen om in de stad. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is de situatie rondom Mogadishu "nog steeds slecht". VluchtelingenWerk vindt de situatie niet veilig genoeg. En ook Denemarken en Groot-Brittannië vinden het er niet veilig.

"Er zijn meerdere landen die weer gaan beginnen met een gedwongen terugkeer. Ook Groot-Brittannië is het aan het heroverwegen", vertelt Teeven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen