Nieuws3 apr '12 17:20

Liegen wordt Mauro niet aangerekend

Auteur: Harmen Simon Teunis

Als de Angolese asielzoeker Mauro na afloop van zijn studie een visum aanvraagt om in Nederland te blijven, zal hem niet worden aangerekend dat hij ooit loog over zijn naam en leeftijd. Dat zegt minister Leers van Immigratie en Asiel op BNR.

Leers betreurt de nieuwe discussie over Mauro, die door Leers' eigen uitlatingen in de media is ontstaan. Leers heeft dat ook telefonisch laten weten aan de moeder van Mauro.  De jongen mag in Nederland zijn studie afmaken, maar moet daarna een nieuw visum aanvragen.

"Een studievisum is per definitie tijdelijk. Als je de studie hebt afgerond, betekent dat dus dat de verblijfstitel weg is. Dat wil niet zeggen dat er dan weer andere mogelijkheden zijn. Misschien trouwt hij wel en gaat hij iets anders doen. Daar wil ik gewoon niet op vooruitlopen. Maar dat is in essentie de situatie."

Volgens Leers zal die documentfraude, zoals hij die noemt, geen beletsel vormen bij een toekomstige visum. "Als er dan weer een nieuw visumaanvraag is, zal dat weer worden beoordeeld. Maar daar ga ik niet op vooruitlopen. Je beoordeelt altijd een individueel geval in zijn totale context. Dus zullen we dan denk ik ook meer kijken naar de inhoud van de aanvraag, is het doel in overeenstemming met de aanvraag. Maar in principe is dat niet het geval."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen