Nieuws30 mrt '13 10:39Aangepast op 30 mrt '13 15:59

Pasen 2013: Mauro heeft zijn verblijfsvergunning

Auteur: Fleur de Bruijn

Het leest als een moderne versie van het passieverhaal: Mauro heeft op witte donderdag, onder druk van het volk, alsnog een verblijfvergunning gekregen.

Mauro
Mauro

Pontius Pilatus, zo luidt het passieverhaal, liet ieder jaar een gevangene vrij ter ere van Pesach. Het volk koos voor Barabbas. Jezus stierf aan het kruis. De rest is geschiedenis. Maar voor Mauro kan zijn toekomst in Nederland echt beginnen.

Studievisum
Mauro Manuel (geboren in 1992) kreeg in 2011 na veel politiek gedoe een studievisum. Hij kwam op zijn 9e in zijn eentje uit Angola naar Nederland en woont al jaren bij pleegouders.

De kwestie-Mauro leidde tot enorm politiek gekrakeel, veel kritiek op toenmalig asielminister Gerd Leers en demonstraties op het Binnenhof. De jongen kreeg uiteindelijk een studievisum maar uitzetting bleef hem wel boven het hoofd hangen.

Kinderpardon
Het kinderpardon betekent dat minderjarige vluchtelingen die voor hun achttiende ruim vijf jaar in Nederland hebben verbleven niet meer uitgezet zullen worden. Ze moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De regeling ging in februari dit jaar in.

Mauro's pleegoma, Mieke van Erp, reageerde zaterdag uitbundig op het nieuws. "Een mooier welkom thuis na een vakantie kunnen we niet hebben! Mauro heeft zijn verblijfsvergunning!'', schrijft ze op haar Facebookpagina. "Dank aan alle lieve mensen die zo hard hebben meegevochten om onze Mauro hier in Nederland te houden, het was een hele lange weg maar mede dankzij jullie is het dan toch gelukt!''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen