PvdA: Schaliegas goed als tussenoplossing
Regeringspartij PvdA gaat onder strenge voorwaarden akkoord met de winning van schaliegas. Er is daarmee een meerderheid in de Tweede Kamer om te boren naar schaliegas.
Coaltiepartner VVD liet al eerder weten voorstander te zijn.
PvdA-Kamerlid Jan Vos laat tegenover BNR weten dat de winning van schaliegas is in een dichtbevolkt land als Nederland alleen mogelijk als het schoon en veilig kan. "Daar moeten we hele strenge eisen aan stellen", benadrukt hij. "Stenen worden bij het boren gebroken met chemicaliën. Als we giftige stoffen in de aarde stoppen, moeten we ze er ook weer uit kunnen halen. Verder moeten we proberen aardbevingen zoveel mogelijk te voorkomen."
Energieonafhankelijk
De afgelopen periode is Vos wel anders gaan denken over schaliegaswinning, geeft hij toe. "Met name in politieke zin. Je ziet dat men in de VS - en in mindere mate in China - energieonafhankelijk worden van het Midden-Oosten. In Nederland zal dat niet zo zijn - op zijn best hebben we voor tien jaar schaliegas - maar het is wel een goede tussenoplossing. We blijven voorstander van volledige duurzame energiewinning, en willen dat in 2050 gerealiseerd hebben."
Vos ziet schaliegas als energiebron inmiddels als reële optie. "We moeten ons er bewust van zijn dat de gaswinning in Nederland steeds minder wordt. Op een gegeven moment is het gewoon op. We investeren nu in duurzame energie, maar in 2020 moeten we nog steeds 84 procent van de energie uit andere bronnen halen. Schaliegas zou een van die bronnen kunnen zijn."
Omstreden
De winning van schaliegas is omstreden omdat er onder meer schade aan
het milieu kan ontstaan. Waterleidingbedrijf Vitens waarschuwde onlangs
nog dat bij boringen naar schaliegas de Nederlandse drinkwatervoorraden
onherstelbaar beschadigd kunnen raken.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken laat momenteel een onderzoek uitvoeren naar de effecten van winning van schaliegas. Vos wil dat rapport, dat eind juli verwacht wordt, eerst afwachten. Kamp wil weten wat de gevolgen zijn voor hij akkoord gaat met proefboringen.
Schaliegas zit diep in de bodem opgesloten in kleisteenlagen. Het Britse olie- en gasbedrijf Cuadrilla Resources wil te zijner tijd vergunningen aanvragen voor proefboringen in de Noordoostpolder, bij Boxtel en bij Haaren.