Nieuws8 mrt '13 12:45

Column Hugo Reitsma | Dames en heren, de minister-president

Auteur: Hugo Reitsma

“Dames en heren, dit kabinet is vorig jaar tot stand gekomen met een opdracht. Een opdracht om Nederland sterker uit de crisis te laten komen. En ik zal u vertellen hoe we dat gaan doen, zo gauw Pechtold terugbelt.”

“We wisten dat er moeilijke momenten zouden komen. Dat de groei tegenvalt omdat mensen minder geld hebben omdat wij bezuinigen. Daarom moeten we bezuinigen. Dat is niet leuk maar ik ben ervan overtuigd dat het kan.”

“We moeten Nederland versterken. Met onderwijs, met medisch-ethische kwesties en met een hoge post voor Paul Rosenmöller. Zo zal de meerderheid van de Eerste Kamer sterker uit de crisis komen.”

“We moeten onze schulden aflossen. Daarom heeft de minister van Financiën een garantie afgegeven aan De Nederlandsche Bank in ruil waarvoor via een kasschuif de winst van De Nederlandse Bank op de begroting kan worden bijgeschreven.”

“Ook mensen zullen hun schulden moeten aflossen, tenminste annuïtair. Ze kunnen dan wel een tweede lening sluiten waarmee ze de helft van de aflossing in de vorm van een lening terugkrijgen.”

“We gaan nu eerst in gesprek met de sociale partners. Meteen zodra we mogen aanschuiven van de FNV. Dan zullen we horen wat er gaat gebeuren met de WW en het ontslagrecht. Voor een flexibele economie. Want Nederland is een exportland. Zo kunnen we onze economie versterken.”

“Daarna praten we met de oppositie voor een breed draagvlak. We staan open voor ideeën, voor andere invullingen van het pakket, voor andere pakketten, ik heb geen idee maar ik ben heel benieuwd wat het wordt!”

“We leven in een van de rijkste en mooiste landen van Nederland. Het is altijd gelukt in moeilijke tijden dwars door alle partijen heen bij elkaar te komen. Ik weet niet wat die laatste zin precies betekent, maar ik denk dat dat ook nu gaat gebeuren. Nee, ik ben daarvan overtuigd. Er is niks mis met Nederland dat ze niet kunnen repareren met wat sterk is aan Nederland.”

Dank u.

---

Hugo Reitsma is politiek verslaggever voor BNR Nieuwsradio. In Den Haag volgt hij voor BNR het nieuws op het gebied van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie. Met enige regelmaat blikt hij in zijn bijdragen op BNR.nl terug op de voorbije week.

Hugo Reitsma is ook wekelijks te horen bij The Friday Move.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen