De afgelopen jaren werden de budgetten voor de zorg, ondanks de ingevoerde marktwerking, systematisch met vijf tot acht procent overschreden. Met de afname van de groei klinkt een nieuw geluid in de discussie over de zorgkosten.
Sandra Olsthoorn van het Financieele Dagblad noemt de cijfers van Achmea goed nieuws, ondanks dat de meeste rekeningen bij ziekenhuizen pas net binnenkomen. "Achmea zegt wel dat er veel minder afspraken zijn gepland bij ziekenhuizen en ze hebben veel concrete cijfers als het gaat om eerstelijnszorg; de huisartsen en apothekers. Daar zien ze een afname van de groei."
De daling van de groei bij eerstelijnszorg heeft te maken met heel scherpe inkoop, legt Olsthoorn uit. "Verder hebben zorgverzekeraars met de ziekenhuizen afspraken gemaakt over een maximale groei van 2,5 procent. Achmea lijkt er redelijk vertrouwen in te hebben dat het gaat lukken.”
Niet heel gedetailleerd
Of de stagnatie van de groei geldt over de hele linie is
onduidelijk, zegt Olsthoorn. “Het lijkt erop. Achmea houdt een slag om de arm maar
het feit dat ze nu naar buiten brengen komt niet omdat ze denken dat ze op 7
procent uit gaan komen. Toch zijn ze niet heel gedetailleerd. Bij de GGZ
bijvoorbeeld weten we het niet.”
Andere zorgverzekeraars bevestigen het beeld dat Achmea schetst. "Zij geven aan dat bij de huisartsen en inkoop van hulpmiddelen en apothekers de kosten dalen. Voor wat betreft de ziekenhuizen hebben ze ook veel vertrouwen. Maar ze zeggen het wel iets minder stellig dan Achmea en stellen dat het nog wel erg vroeg is", aldus Olsthoorn.