Nieuws7 nov '13 11:47Aangepast op 8 nov '13 00:15

5 x Europa, werken zonder grenzen | Ronelle Kok

Auteur: BNR Webredactie

Binnen de EU werken meer dan 700 Nederlanders. En in Brussel werkt één van de jongste Nederlandse EU-ambtenaren: de 24-jarige Ronelle Kok.

Vandaag deel 4 in de serie: 5 x Europa, werken zonder grenzen. Verslaggever Anke Truijen volgt deze week vijf Nederlanders die van Europa hun werkterrein hebben gemaakt.

Assistent Kroes
Via, via, via kon Ronelle Kok aan de slag bij de Europese Commissie in Brussel. De net afgestudeerde politicologe is de assistent van de ambitieuze EU-commissaris, Neelie Kroes. Kok: “Het is eigenlijk nooit rustig hier. Ik beheer en plan haar agenda in, ik zorg dat ze overal op tijd komt en ik zorg dat iedereen die haar een e-mail stuurt een antwoord krijgt. Dat klinkt misschien niet als heel veel maar het is een full-time job.” Kok ziet dit als een belangrijk opstapje naar een meer inhoudelijke functie bij de EU.

Het is lunchtijd op het Schumanplein als Kok naar buiten loopt. Mannen in pakken en vrouwen op hakken lopen druk pratend in allerlei talen door het machtscentrum van Europa. Hier liggen de gebouwen van de Commissie en de Europese Raad. Kok werkt in het Berlaymont gebouw. Op de tiende verdieping zit het kabinet van commissaris Kroes. Aan de overkant in het ‘take-away-café Eksi’ verzamelen ambtenaren zich voor de lunch. Kok: ”Lunchpauze betekent netwerken. Er wordt vaak warm gegeten en hier nemen ze de tijd voor hun broodje. Maar iedereen maakt ook lange werkdagen”

Ambitie
Voor Kok was het geen probleem om de grens over te steken voor werk en studie. En zo ziet de Commissie het graag: arbeidsmobiliteit is één van de belangrijkste pijlers van de EU om de interne markt te stimuleren. Maar slechts 4 procent per lidstaat verhuist binnen de EU voor werk. En dat is weinig, dat geeft ook de Commissie toe. Maar het verbaast Kok niet. ”Ik denk dat veel mensen, die een goed leven en goede jeugd hebben gehad, niet echt de ambitie hebben om weg te gaan voor werk. ”

Om het weekend maakt Kok een rondje door de Benelux. Ze gaat naar Amsterdam of Utrecht om haar vrienden te zien. In Luxemburg wonen haar ouders. Daarmee kan ze op afstand naar het Europees beleid blijven kijken.

Pro-Europa
“We zitten hier met zoveel mensen die pro-Europa zijn, dat je toch soms even een stap moet terug zetten en moet kijken in je eigen land. En dan schrik je soms van de (tegenovergestelde) standpunten. Natuurlijk zijn hier ook eurosceptici en wordt er ook kritisch naar alles gekeken. Maar wij zien hier het belang van de EU en de samenwerking tussen de lidstaten. En de moeilijkheid is om dat gevoel over te brengen in de eigen land. En daar moet de Europese commissie heel hard aan werken.” 

Gerelateerde artikelen