Nieuws22 apr '13 19:41Aangepast op 22 apr '13 21:28

Scholen Leiden dinsdag weer open

Auteur: BNR Webredactie

De scholen in Leiden gaan dinsdag weer open. Wel blijft de politie in verhoogde staat van paraatheid. Dat meldde burgemeester Henri Lenferink maandag.

Volgens Lenferink is de dreiging minder heftig dan eerder werd ingeschat. Hij zei dat met internationale experts is gekeken naar het dreigbericht op internet, waarin een schietpartij op een school werd aangekondigd. "Daardoor kon het dreigingsbeeld naar beneden worden bijgesteld'', aldus Lenferink.

Lenferink legt uit dat in de brief een aantal kenmerkende elementen ontbraken die je normaal gesproken kunt verwachten van 'schoolshootings-berichten'. "Altijd, tot op heden, is de school exact genoemd. En werd ook duidelijk waarom de persoon boos was, wat de boosheid was die hem dreef om hiermee aan de slag te gaan. Daar bleek ook vaak frustratie van de persoon zelf uit. Allemaal kenmerken die hier niet aanwezig waren."

Met behulp van veel recherchewerk werd ook achterhaald waar het dreigbericht vandaan kwam. En uiteindelijk kon vastgesteld worden dat het bericht in Costa Rica online werd gezet. "De kans dat hij vanuit het buitenland komt is in redelijke mate aanwezig. Het is technisch gezien mogelijk om ook vanuit Nederland te doen, en dan via Costa Rica te leiden. Dat willen we nog goed onderzoeken. Vandaar dat we aan Costa Rico om rechtshulp hebben gevraagd, om na te gaan of dat inderdaad het geval. Dat kost enige tijd."

Lenferink bestrijdt dat er overdreven is gereageerd. "Het was een duivels dilemma'', aldus de burgemeester.

Politie aanwezig op scholen
Op alle mbo- en middelbare scholen zijn dinsdag agenten aanwezig tijdens schooltijd. "Er zijn veel meer surveillances, we zijn met veel meer mensen aanwezig, zodat we bij een incident snel aanwezig zijn.’’

Unaniem besluit
Volgens de burgemeester is het een unaniem besluit om de scholen dinsdag weer open te stellen, maar zijn lang niet alle schoolleiders even overtuigd van het feit dat de dreiging genoeg is geluwd. Sommige schoolleiders vinden dat als ouders het echt niet zien zitten om hun kinderen naar school te laten gaan, later moet worden bezien hoe daar op gereageerd wordt.

Er was dus wel de nodige discussie onder de schoolhoofden. Maar dat is volgens de burgemeester vanzelfsprekend. "Aan de ene kant kun je zeggen dat het dreigingsbeeld duidelijk minder is. Aan de andere kant is het nog niet nul. Er zijn mensen die aan de ene kant van de schaal zitten en mensen die aan de andere kant zitten. Uiteindelijk was wel de conclusie dat je die stap een keer moet zetten. Maar er wordt wel meer ondersteuning geleverd. Daar dragen de schoolhoofden zelf ook aan bij."

Minderjarige verdachte
Het Openbaar Ministerie maakte maandagavond bekend dat de verdachte die is opgepakt een minderjarige jongen is. Dat zei een woordvoerster maandagavond. Of het een oud-leerling betreft van de Britisch School in Voorschoten, wilde Lenferink niet zeggen. "Hij is aangehouden om na te gaan of hij hier iets mee te maken heeft. En die conclusie hebben we nog niet getrokken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen