Nieuws27 dec '12 12:30

VN-gezant Brahimi wil overgangsregering in Syrië

Auteur: Anne-Greet Haars

De speciale VN-gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi heeft donderdag gepleit voor een overgangsregering in Syrië die aanblijft tot er verkiezingen worden gehouden.

Brahimi is deze week in Damascus om met het regime van Assad te praten. Maandag had hij een ontmoeting met de Syrische president Bashar al-Assad in Damascus en voerde daarna een serie gesprekken met Syrische functionarissen en dissidenten.

Hij riep op tot een "echte verandering'' in het door de burgeroorlog verscheurde land. Brahimi reist zaterdag naar Moskou om daar over Syrië te praten.

"De oppositie gaat van ze lang zal ze leven niet - op welke wijze dan ook - onderhandelen met Assad over een mogelijke toekomstige regering in Syrië", vertelt Jan Jaap de Ruiter arabist bij de Universiteit van Tilburg. "Maar het is wel veelzeggend dat Brahimi met dit voorstel komt en het kan haast niet anders dan dat de Russen signalen hebben afgegeven dat ze inzien dat het einde verhaal gaat worden."

Vredesplan
Bronnen in Syrië en Libanon melden dat de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal Makdad in Rusland details van een vredesplan van Brahimi zal bespreken. Het Kremlin liet weten dat er elk geval nog geen vredesplan is waaraan Rusland en de VS hun fiat hebben gegeven.

Assad
"Eigenlijk heeft Assad nog maar op één manier gereageerd en dat is met grof geld", vervolgt De Ruiter. "Ik zie nu geen enkel signaal dat hij daar afstand van gaan doen. Maar het vuur is toch wel heel heet aan zijn schenen, dus het zou kunnen dat hij in de loop van het nieuwe jaar een tactische terugtrekking gaat uitvoeren. Maar dan zullen de Russen nog meer invloed op hem moeten uitoefenen, maar vooralsnog zie ik het niet gebeuren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen