Nieuws26 dec '12 20:43Aangepast op 26 dec '12 23:49

Syrische chef militaire politie loopt over naar oppositie

Auteur: Thijs Baas

De Syrische chef van de militaire politie Abdeliziz Jassim al-Shalal is overgelopen van het kamp van president Bashar al-Assad naar de oppositie.

"Ik ben overgelopen als gevolg van de afwijking van het leger van zijn primaire taak van de bescherming van het land en zijn transformatie tot bendes die doden en vernietigen'', zegt de officier in een video op YouTube. "Het leger heeft steden en dorpen verwoest en heeft moordpartijen begaan tegen een ongewapende bevolking die de straat opging om vrijheid te eisen."

Kracht van het regime
Of het echt van betekenis is voor de kracht van het regime valt nog af te wachten, zegt Syriëkenner en oud-ambassadeur Koos van Dam. Dat hangt vooral af van de achtergrond van deze generaal: behoort hij tot de alevitische kern van het regime of niet? "Ik denk dat hij uit het oosten van het land komt - al is dat giswerk - en dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat hij tot de soennitische meerderheid behoort."

Zeker de hoogste militairen houden elkaar strak in de gaten, betoogt Van Dam. "Je hebt mensen met hoge functies, maar dat betekent niet dat zij ook de belangrijkste zijn. Ze hebben misschien wel iemand achter zich staan die over hun schouder meekijkt en die misschien nog wel belangrijker is, dus ik kan nog niet zeggen of hij echt tot de kern behoort waar de president echt helemaal op vertrouwt."

Aanmoediging
Toch kan het vertrek van de generaal wel een aanmoediging zijn voor anderen om ook te overwegen om te verdwijnen, zegt Van Dam. "Zolang het nog kan, want áls het regime ten val wordt gebracht, dan lopen al die generaals levensgevaar. Dat loopt deze generaal later in het traject misschien ook wel; of hij nog wordt gerespecteerd als er een verandering is van het regime is een tweede."

Al-Shalal was directeur van verschillende hele beruchte gevangenissen in Syrië, en dat staat hem ook nog te wachten als de kansen voor het regime zijn gekeerd. "Het Syrische regime zal alle mensen die overlopen proberen alsnog uit te schakelen. Ze hebben hun handen vol aan de binnenlandse situatie. Hij zal waarschijnlijk onderduiken en de oppositie zal zoveel mogelijk van hem proberen te profiteren."

Turkije
Al-Shalal zou naar Turkije zijn gevlucht. Assad zag de afgelopen maanden tientallen steunpilaren naar de oppositie overlopen, onder wie de toenmalige premier Riad Hijab, de prominente generaal Manaf Tlass en andere generaals. Het is nog niet duidelijk in hoeverre de positie van Assad zelf is verzwakt door het vertrek van deze voormalige steunpilaren.

De troepen van de president zijn al bijna twee jaar verwikkeld in een bloedige strijd met rebellen. Assad heeft zijn staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, de diplomaat Faisal Makdad, naar Moskou gestuurd. Hij zal daar voorstellen van de internationale vredesgezant Lakhdar Brahimi bespreken die een einde moeten maken aan het conflict.

Dissidenten
Brahimi ontmoette Assad maandag in hoofdstad Damascus. Hij zou de komende dagen een serie gesprekken hebben met Syrische functionarissen en dissidenten in Damascus. Zaterdag zal ook hij voor overleg afreizen naar Moskou in een poging te bemiddelen en een vreedzame machtsoverdracht te bereiken. Maar hoe hij dat wil realiseren is nog niet duidelijk.

Sinds het begin van de opstand in maart 2011 tegen het regime van Assad werden in Syrië meer 45.000 mensen gedood, meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten woensdag. Rami Abdel Rahman van de groepering meldt de dood van ruim duizend mensen in de afgelopen week. "In totaal hebben we 45.048 doden geregistreerd.''

Doden
De laatste gegevens van de mensenrechtengroep melden 31.544 burgers, 1.511 overlopers, 11.217 militairen en 776 niet-geïdentificeerde lichamen. Het Observatorium, dat zich baseert op een netwerk van medici en activisten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen