Nieuws26 dec '12 12:29Aangepast op 26 dec '12 14:22

'Aantal doden in Syrië boven 45.000'

Auteur: Anne-Greet Haars

Zeker 20 mensen, onder wie acht kinderen, zijn om het leven gekomen bij een granaataanval in het noorden van Syrië. Dat meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten woensdag.

De aanval was op het dorpje al-Qahtania in de provincie Raqqa. Het observatorium publiceerde een video waarop onder andere rijen bebloede lichamen te zien waren en op de achtergrond gehuil hoorbaar was. Het was niet duidelijk wanneer het bombardement precies was geweest.

Doden
Ook meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten woensdag dat er in Syrië 45.000 mensen gedood sinds het begin van de bloedige opstand in maart 2011 tegen het regime van president Bashar al-Assad. "In totaal hebben we 45.048 doden geregistreerd'', aldus Rami Abdel Rahman van de groepering, eraan toevoegend dat alleen al de laatste week 1000 mensen om het leven kwamen.

Volgens de laatste gegevens van de mensenrechtengroep gaat het om 31.544 burgers, 1511 overlopers, 11.217 militairen en 776 niet-geïdentificeerde lichamen. Het Observatorium, dat zich baseert op een netwerk van medici en activisten op de grond, telt niet-militaire strijders die tegen het regime vechten als burgers.

Werkelijke aantal
Het werkelijke aantal doden in de Syrische burgeroorlog ligt waarschijnlijk veel hoger. "Wij geloven dat het werkelijke aantal doden wel 100.000 kan zijn'', zei Abdel Rahman. "Voor de dood van veel van de duizenden vermisten in gevangenissen wordt gevreesd'', voegde hij eraan toe. Ook het leger en de rebellen verhullen vaak hun werkelijke aantallen slachtoffers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen