Nieuws15 feb '13 15:34

Angst voor nieuwe inslag vanuit ruimte niet nodig

Auteur: Remco Tomesen

Vanavond scheert er een grotere asteroïde langs de aarde dan de meteoriet die vanochtend boven Rusland uiteenspatte. Is er een kans dat deze óók de aarde raakt?

De asteroïde die vanavond de aarde passeert is bijna 50 meter in doorsnede. Het kan zijn dat deze samen met de boven Rusland uiteengespatte meteoriet door de ruimte heeft gezweefd, zegt Milo Grootjen, ruimtedeskundige van het planetarium in Artis. "Ze zouden familie van elkaar kunnen zijn. Dat betekent dat ze een zwaartekrachtrelatie hebben." Het komt vaker voor dat brokstukken in groepen door de ruimte zweven.

"Er zweven heel veel van dit soort brokstukken door de ruimte. Meestal zien we die niet", legt Grootjen uit. Ook, zo zegt hij, omdat ze 'zo ontzettend klein zijn'.  "Zo'n brokstuk van 50 meter doorsnede lijkt heel groot als die in je achtertuin ligt. Maar in het helaal stelt het niks voor."

Vuurbol
Hoe groot het brokstuk is dat vanochtend de Russische aarde heeft geraakt, weet Grootjen niet. "Het was groot genoeg in ieder geval, om de aarde te raken. Het brokstuk is hoog in de dampkring uit elkaar gespat en is grotendeels opgebrand voor het de aarde bereikte. Maar door de enorme snelheid konden kleine brokken nog behoorlijk wat schade aanrichten."

De meeste van dit soort brokstukken hebben een ijzeren kern. Dat betekent dus dat stukken zware metaal de aarde raken.

Angst
We hoeven volgens Grootjen niet bang te zijn dat er vanavond opnieuw een inslag is vanuit de ruimte. "Van de asteroïde die vanavond passeert is precies de baan gemeten waarmee hij langs de aarde scheert. Er is geen kans dat hij op de aarde terechtkomt."

Gerelateerde artikelen